Son yılların popüler diş hekimliği tedavilerinden diş kaplama çoğunlukla kozmetik amaçlarla hastaların dişlerinin şeklini, boyutunu ve rengini iyileştirme amacıyla uygulanır. Diş kaplaması nasıl yapılır ve kaç seans sürer hepimizin merak ettiği bir konudur. Diş kaplama tedavi süresi hakkında bilgi vereceğiz. Fazla madde kaybı olan çürük dişlere, travma sonrasında kırık dişlere, yaşlandıkça aşınma sonucunda dikey boyutun azalması sonucunda dişlere kaplama yapılabilir. Diş yapısı ve görünümünden memnun olmayan bireyler estetik bir görünüme ve gülüşe sahip olmak için dişlerine kaplama yaptırırlar. Kaplama tedavisinde kullanılan birden farklı materyal bulunmaktadır.

Diş Kaplama Tedavi Ne Kadar Sürer?

Diş kaplama tedavi sürecinde herhangi bir sorunla karşılaşılmazsa diş kaplama 3-4 seans içinde son bulur. Eğer dişte çok fazla bir problem yoksa hastanın diş durumuna göre 2 seansta da tamamlanabilir. Kaplama sayısının fazlalığı da prova sayısını artırabilir. Diş kaplama tedavisi tamamlandıktan sonra hastanın ağız bakımına çok dikkat etmesi gerekmektedir. Dişlerini günde en az iki kez fırçalamak zorundadır. Kaplama yapılan dişler için ayrıca bir bakıma gerek yoktur fakat günlük bakımı hiçbir şekilde aksatmaması gerekir. Bunun yanında eğer hastaya kaplama değil de köprü uygulandıysa, köprü gövdelerinin altı özel diş ipleri ve ağız duşu yardımıyla temizlenmesi mutlaka hastaya önerilir. Kırık diş tedavisi için de kaplamalar kullanılır. Tedavi kaç seans sürer sorusu sizin diş yapınıza göre değişiklik gösterebilir.

Diş Kaplama Çeşitleri Nelerdir?

Diş yapısında yaşanan bozukluk veya kayıplara bağlı olarak diş hekimi ile birlikte hasta için uygulan alan kaplama çeşidi belirlenir ve uygulaması yapılır. Birçok farklı kaplama çeşidi mevcuttur ve genellikle yapısında yer alan malzemelerin adını taşırlar. Kaplama yapılacak dişlerin sayısı bireye bağlı olarak değişir. Diş kaplama çeşitleri şu şekildedir:

Metal Altyapı Porselen Diş Kaplama

Diş yapısı ölçüsü alınır ve bu ölçülere uygun olarak metal altyapı oluşturulur. Herhangi bir uyumsuzluk yaşanmadığı durumlarda diş teknisyenleri tarafından özel fırçalar kullanılarak diş şekli oluşturulur. Sonrasında tekrardan kontrolleri sağlanan kaplamanın cilalanması ile kullanımı hazır hale gelir.

Tam Seramik Empress Diş Kaplama

Tek diş kaplaması için uygulanan bir yöntemdir. Metal altyapılı kaplamalardan farklı olarak ön tek dişe yapılan bir işlemdir. Diğer kaplamalara oranla dayanıklılığı daha az ve sert darbeler alınması sonucunda kırılma riski fazladır.

Zirkonyum Altyapılı Porselen Diş Kaplama

Pek çok farklı kazanım sağlayan bu tür bir kaplama tekniği, estetik görünüm sağlaması amacıyla uygulanmaktadır. Doğal ve normal bir dişe en yakın olan kaplama türü olarak bilinir. Diş etinde herhangi bir probleme neden olmaması bakımından sık tercih edilir.

Porselen Laminate Veneer Diş Kaplama

Dişin yalnızca ön kısmında yapılan bir uygulamadır. Son dönemlerde çok fazla tercih edilen kaplama çeşitlerinden biridir. Dişin görünüm bakımından kusursuz ve mükemmel olmasını sağlayan kaplama işlemidir.

Kompozit Laminate Veneer Diş Kaplama

Kaplama işlemi olarak görülmese de gülüş tasarımı açısından sık tercih edilen yöntemler arasındadır. Dişlerdeki çatlaklıkların onarımında ya da ayrık dişlerin doldurulmasında yapılan uygulamalardır.

Diş Kaplamalarının Avantajları Nelerdir?

Ağız ve diş sağlığının işlevselliğine sağladığı avantaj ve faydaların yanı sıra kişilerin kusursuz bir gülümsemeye ve estetik bir görünüme sahip olmasını da sağlar. Dişlere yapılan kaplama işlemleri uzman hekimler tarafından doğru bir şekilde uygulandığında herhangi bir probleme neden olmaz ve aksine birçok fayda sağlar. Diş kaplamalarının avantajları şu şekilde sıralanabilir:

  • Doğal ve estetik bir görünüm sağlar
  • Biyouyumlu olan kaplamalar, herhangi bir alerjik reaksiyona neden olmaz
  • Çapraşıklık ya da eksik diş bulunan hastalarda diş tellerine farklı bir seçenek olarak kullanılabilirler
  • Normal dişlere oranla leke tutmaz ve daha güzel bir görünüm sağlar

Kaplama Diş Ağrısına Ne İyi Gelir ?

Diş tedavisi tamamlandıktan sonra alttaki küçük dişlere veya diş etine baskı yaparsa ağrı oluşabilir. Kaplama diş takıldıktan sonra böyle bir ağrıyla karşılaşan hasta kesinlikle diş doktoruna başvurması gerekir. Diş tedavisinden sonra kaplama dişin ağrı yapmasının çok fazla sebebi vardır bunlardan bir tanesi alttaki dişin o çürük olması, kişilerde diş eti çekilmeleri yaşaması, kaplama dişin tam yapışmaması dişlerde ağrı yaratacaktır. Kaplama diş takıldıktan sonra dişiniz de çok yoğun ağrılar hissediyorsanız hemen diş doktorunuza başvurmanız gerekir.

 

Diş Kaplama Temizliği Nasıl Yapılır?

En İyi Diş Kaplama Ankara

En İyi Diş Kaplama Ankara

Diş kaplamaları iyi bir ağız bakımı ile uzun yıllar kullanılabilir. Kaplamalarının rutin ağız ve diş bakımından bir farkı yoktur. Günde en az iki kez dişlerin fırçalanması, ağız sağlığı için diş ipi ve gargara kullanması gerekir. Ağız ve diş bakımının yanı sıra düzenli ve dengeli beslenme de diş kaplamalarının ömrünü etkiler. Özellikle aşınmayı neden olabilecek şekerli ve asitli yiyecekler, içecekler tüketilmemeli, sigara kullanılmamalıdır.

  • Dişler kalem gibi sert cisimler çiğnenmemelidir.
  • Geceleri diş sıkma problemi olan hastalar koruyucu kullanmalıdır.
  • Ambalaj veya paketleri açmak için dişler kullanılmamalıdır.

Diş kaplamaları ile kaç seans sürer sorularınız ile ilgili bilgiler doktorunuzla birlikte diş ve ağız sağlığı için doğru tercih yapmanıza yardımcı olabilir.