İMPLANT TEDAVİSİ
İmplant Tedavisi Nedir? Ankara İmplant Diş
İmplant tedavisi Ankara, çeşitli nedenler ile kaybedilen dişlerin yerine onların işlevini yerine getirmesi için çene kemiğine yapay diş köklerinin yerleştirilmesi işlemidir. İmplant; eksik olan diş kökünün titanyum malzemelerden yardım alınarak yeni ve sağlıklı bir kök oluşturulmasıdır. Halk arasında implant işlemi kökün üzerine yerleştirilen porselen veya zirkonyum diş olarak algılansada, işlem sağlıklı bir diş kullanımı için hazırlanan diş köküdür. Diş kayıplarının tamamlanması için kullanılan implant diş tedavisi, çene kemiğinin üst ya da iç kısmına uygulanır. Diğer dişlerle ve çeneyle tutunan ve titanyum malzemeden üretilen proteze kısaca implant denir.
İmplant tedavisinde çene kemiğine vücut tipiyle uyumlu malzemeler yerleştirilerek yapay bir diş kökü elde edilir. Bu tip ihtiyaçlarda kullanılan köprü, kaplama veya damak protezler, implant diş görüntü açısından da normal dişten farklı değildir.
İmplant uygulaması ağrılı mıdır?
İmplant operasyonu lokal anestezi altında yapıldığından kişi operasyon sırasında hiç acı duymaz. Operasyon sonrasında ise hemen akabinde başlanacak ağrı kesicilerle meydana gelebilecek hafif ağrıların önüne geçilmiş olur. Rahat ve sakin mizaçlı kişilerde operasyon süreci çok daha konforlu geçmekte buna karşın korku ve tedirginlik kişiye implant operasyonundan daha fazla sıkıntı verir. İmplant yaptıran kişiler çok büyük ölçüde beklediklerinden daha kolay bir süreç yaşadıklarını söylerler.
İmplant vücut tarafından reddedilebilir mi?
İmplantlar titanyum, zirkonyum gibi alaşımlardan üretilebildiği gibi zirkon seramik materyallerinden yapılır. Bu materyallerin ortak özellikleri, vücut tarafından yabancı madde olarak algılanmamalarıdır. Bundan dolayı vücut, bu materyallere karşı antijen üretmez. Yani implantın vücut tarafından kabul edilmemesi mümkün değildir.
İmplant tedavisi esnasında ve sonrasında ağrı olur mu?
İmplantların uygulanması sırasında lokal anestezi kullanılmaktadır ve hasta hiçbir ağrı hissetmez. Operasyonu takiben yeterli bakım yapılır ve ilaçlar düzenli kullanılırsa, çok konforlu bir iyileşme süreci yaşanır. Birçok hasta, implant operasyonu sonrasında yaşanan ağrının, diş çekimi sonrası yaşanan ağrıdan daha az olduğunu belirtir.
İmplant Tedavisi Ne kadar zaman alır?
Ağrısız bir operasyon olan yerleştirmenin ardından anestezinin geçmesiyle birlikte hafif bir ağrı hissi olur. İlk cerrahi işlemin ardından hastanın ağız yapısına bağlı olarak değişmekle birlikte 2 ila 4 ay arasında bekleme süresi yaşanır. İmplant uygulamasının çene kemiğiyle sağlıklı bir şekilde kaynaması için tanınan süre içerisinde gerekli görülmesi halinde bölgeye geçici diş uygulaması yapılır. Bekleme süresi boyunca ağız ve diş sağlığına, bakımına ve temizliğine özen göstermek gerekir.
Bu sürenin sonunda ikinci aşamaya geçilir. Üst yapım aşaması için gerekli olan süre yaklaşık olarak iki haftadır. Bu süreç içerisinde kök oluşturan implant üstüne dişler takılır ve bekleme süresinde 3 boyutlu planlama yapılarak ağız içine yerleştirme çalışmaları tamamlanır.
İmplant yapıldıktan sonra iyileşme döneminde neye dikkat etmeliyim?
İmplant cerrahisi sonrasında işlem yapılan bölgeye hekiminizin önerisi doğrultusunda belirli aralıklarla soğuk uygulaması yapmanız önemlidir. Çünkü bu uygulama, ödem ve şişliği engelleyecektir. Hekiminiz tarafından size verilecek ilaçları düzenli kullanmanız ve iyileşmeyi hızlandırır. Bu dönemde ağız bakımınız çok iyi olmalıdır. Çünkü kötü bir ağız hijyeni implant başarısızlıklarının en önde gelen nedenlerindendir. Diş hekiminizi iyileşme döneminde de belli aralıklarla görmelisiniz.
İmplant Tedavisi için hangi yaş uygundur?
Diş implantları eksik dişleri yerine kalıcı bir çözümle yeni bir diş yaptırmak isteyen herkese uygulanır. Ancak kemik gelişimi henüz tamamlanmamış olduğundan küçük yaştaki hastalarda (genel olarak 18 yaş altı) uygulanması doğru değildir.
İmplantın ömrü ne kadardır?
İmplant yaptıran kişiler bu yapay köklerin ömür boyu ağızda kalmasını beklerler, bu düşünce kısmen doğru olsa da bilinmesi gereken basitçe bir diş implantının ömrü aslında sağlıklı bir dişimiz kadar olacaktır. Yani diş çürüğü ya da dişeti hastalığından kaybettiğimiz dişlerimiz olabileceği gibi, implant çevresinde de dişeti hastalığı olabilmektedir. Nasıl dişlerimizi korumak adına günlük bakımlar yaparak dişlerimizi sağlıklı tutabiliyorsak, diş implantına da bu özen gösterilmeli ve başta ağız hijyeni olmak üzere doktorunuzun kontrolünde implantımıza da iyi bakmalıyız. İyi yapılmış implantlar bu hususlar dikkate alındığında ömür boyu kulanılır.
İmplantı sonra da yaptırabilir miyim?
Diş kaybedildiğinde bölgedeki kemik zaman içerisinde yavaş yavaş eriyecektir. Ancak implant yapımıyla bölge tekrar aktif hale geleceğinden erime büyük ölçüde önlemiş olur. Bu nedenle eksilen bir dişe komşu olan dişler, boşluğa doğru yatma eğiliminde olur, boşluğun karşısındaki dişler ise boşluğa doğru uzama yapar. Bu yüzden kaybedilen dişin yerine implant ne kadar erken yerleştirilebilirse o denli iyi olacaktır.
İmplantlar Her Durumda Uygulanır Mı?
İmplant tedavisi için, hasta profilinin uygun olması şarttır. Çünkü bedensel rahatsızlık ve engeller bazı durumlar risk oluşturabilir. Bir takım kalp rahatsızlıkları, kan pıhtılaşma problemleri, romatizma rahatsızlıkları, şeker hastalığı, diyabetin düzenli seyretmemesi, çene kemik yapısının uygunsuzluğu, hastanın cerrahi işlem için uygun olmaması gibi durumlarda tedavi mümkün olmayabilir. Dolayısıyla uzman diş hekimleri öncelikle ön muayene yaparak duruma karar verir. Sonuç olarak herhangi bir problem yoksa işlem uygulanır. Ankara Dentia İmplat tedavisi için lütfen bizimle iletişime geçiniz.
Dentia Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde yer alan uzman diş hekimlerimizi yakından tanıyın.
BİZE ULAŞIN
Koru Mah. Ahmet Taner Kışlalı Cad. North Star Plaza 4/L Çayyolu / ANKARA
ÇALIŞMA SAATLERİ
Hafta içi: 9:00 – 18:30
Cumartesi:9:00 – 18:30