Ortodonti Tedavisi Ankara

Ortodonti Tedavisi Nedir? Ankara Ortodonti Diş Kliniği

Ortodonti Ankara, diş ve çenelerin uygun olmayan posizyonlarının teşhisi, önlenmesi ve tedavisi ile ilgilenen diş hekimliğinin bir dalıdır. Ortodontik tedavinin en önemli basamağı problemin tam olarak teşhis edilmesidir. Çapraşık dişler kişileri rahatsız eden görünümleri, konuşma bozukluğu, ısırma-çiğneme güçlüğü gibi sıkıntılar dışında diş sağlığı açısından da önemli riskler barındırır. Çünkü bu tür diş yapısına sahip kişiler dişlerine ne kadar iyi bakarsa baksın, fırçalarken tam olarak temizleyemediği için çürük ve diş eti gibi rahatsızlıklarla karşılaşabilir. Dolayısıyla estetik kaygıların yanı sıra, ağız hijyeni ve potansiyel ağız ve diş hastalıklarını önlemek bakımından ortodonti tedavileri önemlidir.

Ortodonti tedavisi ankara

Ortodonti tedavisi Ankara

Diş dizilimini sağlamak her yaşta mümkündür. Ortodontik braketler genelde dişlerin ön yüzüne uygulanmaktadır. Ancak ileri farklı teknikler, braketleri linguale (dişlerin arka yüzüne) yerleşimini mümkün kılmaktadır. Braketler paslanmaz çelik (gri renkli) veya porselen (beyaz renkli) olabilmektedir. Günümüzde kullanımı gittikçe artan şeffaf plak tedavisi, braket ve teller kullanılmadan, daha az görünür ve takıp çıkarılabilir splintler ile uygulanan ortodontik tedavi yöntemidir.

Ortodontik Problemler Nasıl Ve Neden Oluşur ?

Hastanın alt çenesinin ileride veya geride olması, iskeletsel bozukluklarının mevcut olması veya kişinin çene yapısının uyumsuzluk göstermesi ortodontik problemlerin oluşma sebeplerinden birkaçıdır. Bu problemlerin nasıl oluştuğuna gelecek olursak bunlara örnek olarak; çocukken biberonu ve emzikleri gereğinden çok daha fazla kullanmak, el tırnaklarını emmek veya parmakları emmek gibi durumlar ortodontik problemlerin ortaya çıkmasında etkili olduğunu düşündüğümüz etkenlerdendir. Erken yaşlarda meydana gelen süt dişlerinin erken veya geç kayıpları da bu tarz ortodontik problemler ortaya çıkarabilir.


Kimler ortodonti tedavisine ihtiyaç duyar?

 

  • Yer darlığından dolayı dişlerin düzgün yerleşemediği ya da birbiri üzerine bindiği durumlarda,
  • Dişlerin çok aralıklı dizildiği vakalarda ortodontik tedaviye ihtiyaç vardır,
  • Ön dişlerin çok ilerde durduğu ve dudakların birbirine değdiği durumlarda
  • Normal kapanışta üst dişler alt dişlerden daha önce dizilirler. Bunun tam tersi olduğu vakalarda alt dişler üst dişlerin daha ilerisinde dizildiği durumlarda ki buna ‘çapraz kapanış’ denir, ortodontik tedaviye ihtiyaç vardır.
  • Dişlerinizi kapanışa getirdiğinizde alt ve üst ön kesiciler arasında büyük bir boşluk varsa dişer birbirinden çok uzak konumlanmışlar ise,
  • Ön kesici dişlerin arası çok açık ise,
  • Dişlerinizde bariz çapraşıklık olmadığı halde çiğnemede ya da bazı harfleri söylemede güçlük çekiyorsanız,
  • Çocuğunuz 4 yaşını geçtiği halde hala parmak ya da yalancı emzik emiyorsa,
  • Süt dişini zamanından önce kaybetmiş çocuklarda, özellikle 6 yaş grubunda zamanından önce çekim ya da darbe sonucu düşen süt azılarının yokluğunda

Ortodonti Tedavisine Kaç Yaşında Başlanır?

Ortodonti Ankara tedavisi erken kontroller ile başlamaktadır. 6 Yaş civarı çocuk mutlaka kontrol edilmelidir. Panoramik röntgen ile daimi dişlerin damakta sürme zamanı ve pozisyonları belirlenir. Tahmini başlama süresi sürekli olarak ortodonti uzmanı tarafından takip edilir. Daimi dişlerin damakta sürmesi ile tedaviye başlanabilir. Bu durumda çocuğun beden gelişimi de önemlidir. Yaş olarak 6 olan bir çocuğun bazen 8 -9 yaş beden gelişimi gösterdiği ve tedaviye başlandığı görülen durumlardır. Yada tam tersi gelişimi gerçek yaşından altta olan çocuklar için kemik ve beden gelişimi beklenebilir.

Yetişkinlerde Ortodontik Tedavi

Ortodonti tedavilerinde alt yaş sınırı olmakla birlikte üst yaş sınırı yoktur. Çoğu zaman bireyler geç kaldım endişesi ile geldiklerinde tedavi olabileceklerini öğrenirler. Çeşitli nedenler ile zamanında yapılmamış tedavilerde kişilerin tel takarak hayatına devam ettiğini görebiliriz. Hatta çocuğu ile tel takan anne babalar olduğu gibi torunları ile ortodonti tedavisi gören bireyler dahi vardır.

Yetişkin bireylerin ortodonti tedavisinde endişeler sosyal hayatın içinde olduklarından braket ve teller ile dolaşma istemekte ile başlamaktadır. Sürekli konuşmak zorunda olan kişilerde tel ve braketler nedeni ile ses tonu yada anlaşılmama endişesi vardır. Ancak bir süre sonra kişiler ağızda dişler üzerindeki bu malzemelere alışmakta ve normal hayatlarını idame ettirmektedirler. Çapraşıklığı az olan bireyler için ise 20 yaş üzerinde şeffaf plaklar ile ortodonti tedavileri yapılabilmektedir. Hastanın ağız içinden alınan ölçü ile bir seri üzerinde tarihleri yazan şeffaf plaklar ile tedavi tamamlanmaktadır. Bu tedavide her ne kadar hasta tedaviyi kendisi yürütse de zaman zaman ortodonti uzmanına kontrole gitmek zorundadır.

Ortodontik Tedaviler Nelerdir?

Gelişen tıp ve teknoloji ile birlikte ortodontik tedaviler artık daha estetik bir görünümle daha hızlı uygulanabilir durumdadır. Dişlerin hareket ettirilmesi, kas ya da çene yapısının büyütülmesi amacıyla uygulanan tedaviler hareketli ya da sabit olabilir. Diş ve çeneye çok az kuvvet uygulanarak yapılan tedaviler ortodontik problemin varlığına göre farklılık gösterir. Sıklıkla kullanılan tedavi yöntemleri şunlardır:

Şeffaf Aparey: Braketsiz ve metal tel kullanılmayan tedavi yöntemlerinden biri olan şeffaf aparey ya da farklı bir deyişle alignerlar, dişlerdeki çapraşıklığın tedavisinde kullanılır. Kişinin kendisinin çıkarıp takabildiği apareyler, şeffaf olmalarından ötürü estetik bir tedavi yöntemidir.

Braket: Tel ve braketler ile uygulanan bu tedavi yönteminde braketler diş yüzeyine yapıştırılır. Braketlerin arasından geçirilen tel sayesinde dişlere kuvvet uygulanır. Tercihe göre renkli ya da şeffaf braket takılabilir.

Sabit Yer Tutucu: Süt dişlerinin erken kaybedildiği durumlarda uygulanan sabit yer tutucu, kalıcı diş çıkana kadar diş boşluğuna yerleştirilir. Böylece diğer dişlerin bu boşluğa kayması önlenir.

Hareketli Pekiştirici: Tedavi sonrasında diş pozisyonunun korunması için kullanılan hareketli pekiştirici, aynı zamanda parmak emme alışkanlığının bırakılması için de kullanılabilir.

Çene Apareyleri: Splint olarak da bilinen bu aparey türü alt ya da üst çeneye yerleştirilir ve çenenin doğru bir şekilde kapanması sağlanır. Ayrıca temporomandibular eklem bozukluklarının tedavisinde de kullanılır.

Çene Genişletici: Üst çenenin genişlemesini sağlayan çene genişletici, damağa oturan plastik bir malzemeden oluşur.

Headgear: Kafanın ön kısmına takılan teller, kafanın arkasındaki bant ile desteklenir. Üst çene gelişimi yavaşlatılarak arka dişlerin mevcut pozisyonu korunur. Aynı zamanda ön dişlerin arkaya doğru gitmesi hedeflenir.

Ortodontik Tedavi Ne Kadar Sürer?

Ortodonti tedavileri sınıflandırmalarına bağlı olarak 1 sene ile 3 sene arası sürebilmektedir. Ancak kapanış bozuklukları bu süreyi uzatabilir. Kapanış bozukluklarında çeneyi istenen şekle sokabilmek için tedavi öncesi ve tedavi sırasında bazı materyaller kullanmak gerekir. Hatta ortognatik diye adlandırılan bir dizi estetik ve plastik cerrahiye de gereksinim olabilir. Çene küçültülerek geriye alınabilir.

Son Yazılar

TEDAVİLER

Dentia Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde yer alan uzman diş hekimlerimizi yakından tanıyın.

HEKİMLERİMİZ

BİZE ULAŞIN

Koru Mah. Ahmet Taner Kışlalı Cad. North Star Plaza 4/L Çayyolu / ANKARA

ÇAĞRI MERKEZİ

TEL: 0312 240 41 90

MOBİL: 0543 240 41 95

ÇALIŞMA SAATLERİ

Hafta içi: 9:00 – 18:30

Cumartesi:9:00 – 18:30