KANAL TEDAVİSİ

Kanal Tedavisi Nedir ? Ankara Kanal tedavisi

Kanal tedavisi Ankara ,Çoğunlukla dişte derin bir çürük varlığında yapılan ve dişi çekilmekten kurtarmaya yönelik uygulanan tedavidir. Dişin kurtarılabilme ihtimali size çiğneme sisteminizin en konforlu halini sunacaktır. Endodonti tedavisi olarak da bilinen kanal tedavisi, bir dişin hasarlı veya enfekte olmuş özünün (pulpa) çıkarılarak, dişin dezenfekte edilmesini ve ardından tekrar dolgu ile kapatılmasını ifade eder. Dişin en iç kısmında bulunan pulpa, yumuşak bir çekirdek olarak düşünülebilir. Dişlerin kök ucuna kadar uzanan pulpada; sinirler, kan damarları ve bağ dokusu bulunur. Dişin herhangi bir darbe sonucu çatladığı ya da derin bir çürüğün oluştuğu durumlarda, bakteriler pulpanın içine girerek burada çoğalmaya başlar. Bu durum tedavi edilmezse, bakteriler ciddi bir enfeksiyon veya diş apsesine neden olarak pulpa ölümüyle birlikte kemik veya diş kaybına yol açabilir. Böyle bir durumda çatlamış ya da çürümüş olan dişe kanal tedavisi uygulanarak dişin kurtarılması sağlanır.

Kanala Tedavisi Ankara

Kanala Tedavisi Ankara

Kanal Tedavisi Hangi Durumlarda Uygulanır?

Kanal tedavisini gerektiren durumların başında derin çürükler ve diş kemiğinde oluşan çatlaklar yer alır. Bu nedenle dişin iyileşemeyecek kadar zarar gördüğü durumlarda pulpa kısmının çıkarılarak dişin korunması sağlanır. Dolayısıyla, kanal tedavisinin en büyük avantajı ölü dişi kurtarmak ve dişin kemik yapısını kaybetmemektir. Özellikle kanal tedavisi gerektiren durumlara ilişkin bazı belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Yüz ve boyunda şişlik
  • Özellikle sıcak veya soğuğa karşı kalıcı diş hassasiyeti
  • Çiğneme ya da ısırma esnasında ağrı
  • Diş etlerinde sivilce benzeri yara oluşumu
  • Çatlamış dişler
  • Diş etinin şişmesi
  • Yansıyan diş ağrısı
  • Derin çürükler
  • Koyulaşmış diş etleri

Tedavi Sonrasında Nelere Dikkat edilmelidir?

Kanal tedavisi uygulanan diş canlılığını yitirdiği için kırılma olasılığı daha yüksektir. Bu yüzden tedavi sürerken çok sert besinler tüketilmemeli o diş çok fazla kullanılmamalıdır. Enfeksiyonun giderilmesi için antibiyotik ilaçlarlar kullanılabilmektedir. Olası bir ağrı durumunda ağrı kesici ilaçlar da önerilebilmektedir. Tedavi bittikten sonra normal bir dolgu sonrası yapılması gerekenler neyse onlar yapılmalıdır. Lokal anestezi etkisi geçene kadar bir şey yiyip içilmemelidir. Hasta bir iki gün hassasiyet hissedebilir. Kanal tedavisi uygulanan diş ömür boyu kullanılabilir. Tedavi sırasında diş fazla madde kaybetmişse dişi desteklemek, fonksiyonunu sağlamak ve dişin ömrünü uzatmak için çeşitli dolgular kullanılarak restorasyonlar yapılabilmektedir. Kanal tedavisi sonrası ağız ve diş sağlığını korumak için dişler günde 2 kere fırçalanmalı, ara yüz fırçaları ve diş ipi kullanımına dikkat edilmelidir. Ağız ve diş sağlığını ömür boyu koruyabilmek adına 6 yaşına kadar yılda 1 kere, 6 yaşından sonra yılda 2 kere diş kontrolüne gidilmelidir.

Kanal tedavisi sırasında ağrı duyar mıyım?

Doğru ve etkili bir lokal anestezi uygulaması sonrası ağrı duyulmamaktadır. Çok istisnai durumlar haricinde kanal tedavisi oldukça konforlu ve ağrısız uygulanabilinen bir tedavidir.

Kanal tedavisi yapıldıktan sonra ağrım olur mu?

Endodontik tedavi sonrası 1hafta kadar dişinizde dokunma hassasiyeti ve basit ağrı kesicilerle geçirebileceğiniz hafif ağrılar olabilir. Bunlar gayet normaldir ve her geçen gün azalarak kaybolacaktır.

Kanal tedavisi sonrası soğuk veya sıcak hassasiyetim olur mu?

Tedavisi sonrası  yapılan dişiniz soğuk veya sıcak herhangi bir uyaranı hissetmez.

dentia diş kliniği

dentia diş kliniği

Kanal tedavisi işlem süresi ne kadardır?

Artık günümüzde kanal tedavisi sırasında kullanılan döner alet sistemleri, fosfor plak tarayıcı veya rvg görüntüleme sistemleri, kök ucu bulucu elektronik cihazlar(apex locator) sayesinde çok kısa sürelerde uygulanabilmekte ve oldukça başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir. Bu nedenle tek seansta bitirilecek bir durumdaysa dişiniz ortalama 45dk ile 1 saat civarında tamamlanabilmektedir. Birden fazla seans uygulanacak ise ortalama 30’ar dakikalık seanslar halinde çalışılabilmektedir. Kanal tedavisi Ankara Dentia diş kliniği hizmet vermektedir.

Kanal tedavisi sırasında film çekilmesi gerekli midir?

Tedavinin normal prosedürü gereği diş köklerinin ve çevre dokularının gözlemlenebilmesi amacıyla tedavi öcesinde bir film alınmaktadır. Tedavi sırasında eskiden kök boyunu ölçebilmek için 1 veya daha fazla film alınması gerekirken artık kök boyunu ölçebilen elektronik cihazlar (apex locator) sayesinde film alınmasına gerek kalmamaktadır. Ancak özel durumlarda hekim ihtiyaç görürse film alınması gerekebilir.

Kanal tedavili diş ağrı yapar mı?

Evet yapabilir. Kanal tedavisi yapılmış dişin sinirleri alınmış olmasına rağmen dişiniz ağızda canlı çevre dokular ile etkileşim halindedir. Fırçalanmaması halinde dişeti iltihapları sonucu ağrı duyabilirsiniz. Ya da zamanla köklerde gelişebilecek bir enfeksiyon nedeniyle ağrı meydana gelebilir.

Kanal tedavili diş çürür mü?

Evet kanal tedavisi yapılmış dişiniz de diğer dişleriniz gibi aynı oranda çürüme riski altındadır.

Kanal tedavisi sonrası dişim nasıl görünecek?

Kanal tedavisi eğer ön dişinize uygulanıyor ise (çok özel durumlar haricinde) zaten dişinizin arka yüzünden çalışıldığı için herhangi bir görüntü değişimi olmayacaktır. Zamanla diş renginde hafif değişiklikler olabilir. Devital bleaching ismi verilen beyazlatma yöntemleri ile rengi düzeltilebilmektedir. Arka dişlerinizde ise kanala ulaşım için açılan kısmın dolgusunu ağzınızda görebilirsiniz. Tedavi sonrası dişinize en uygun restorasyon doktorunuz tarafından size tavsiye edilecektir. Kompozit dolgular, amalgam dolgular, metal destekli porselen kron uygulamaları veya zirkonyum destekli porselen kron uygulamaları seçenekler arasındadır.

Hamilelerde kanal tedavisi yapılabilir mi?

Hamilelikte diş tedavisi için en uygun dönem ikinci üç aylık dönemdir. Ancak şiddetli diş ağrısı yaşayan anne adaylarının bir an önce ağrısının geçirilmesi hem kendisi hem de bebeğinin sağlığı açısından önem arzetmektedir. Kadın doğum uzmanlarının da tavsiyesi ile anne adayının acil  diş tedavisi uygun önlemler alınarak gerçekleştirilmelidir.

Daha önceden yapılmış kanal tedavisi yeniden yapılabilir mi?

Kanal tedavili diş tekrardan yenilenebilir. Bu işlemin Kanal tedavisinin yeniden yapılması işlemine retreatment ismi verilmektedir.

Kanal tedavisi pahalı bir işlem midir?

Kanal tedavisi yapılmayıp diş çekildiğinde yerine yapılması muhtemel tedavi olan implant ve protez masrafları düşünüldüğünde kanal tedavisi oldukça ekonomik bir seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır.

Retreatment ne demek? Neden retreatment yapılıyor?

Retreatment kanal tedavisinin yeniden yapılması demektir. Retreatment başarı oranı dişin ve çevre dokularının durumuna ve uygulayıcının tecrübesi ve uygun donanımının varlığına göre çok değişkenlik göstermektedir. Ancak yüksek yüzdelerle başarı oranları elde edilmektedir. Başarısız olmuş kanal tedavilerinin yenilenerek dişin ağızda tutulabilmesi amacıyla yapılmaktadır. Diğer alternatif dişin çekimidir ve sonrasında implant tedavisi ve protez uygulamalarıdır.

Son Yazılar

TEDAVİLER

Dentia Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde yer alan uzman diş hekimlerimizi yakından tanıyın.

HEKİMLERİMİZ

BİZE ULAŞIN

Koru Mah. Ahmet Taner Kışlalı Cad. North Star Plaza 4/L Çayyolu / ANKARA

ÇAĞRI MERKEZİ

TEL: 0312 240 41 90

MOBİL: 0543 240 41 95

ÇALIŞMA SAATLERİ

Hafta içi: 9:00 – 18:30

Cumartesi:9:00 – 18:30