“apseli diş çekilir mi?” sorusunun cevabı, apselinin durumuna ve dişin genel sağlık durumuna bağlıdır. Apseler, diş eti enfeksiyonlarından veya diş çürükleri gibi diş problemlerinden kaynaklanabilir. Apseli  diş çekilip çekilemeyeceği, apseli dişin durumuna ve apsenin boyutuna bağlıdır. Bazı durumlarda, diş hekimi apsenin çevresindeki dokuların enfeksiyonu kontrol altına almak için antibiyotikler reçete edebilir. Ancak bazı durumlarda, apsenin boyutu ve şiddeti o kadar büyük olabilir ki dişin çekilmesi gerekebilir.

Apseli Diş Tedavisi Nasıl Yapılır?

Apseli dişin tedavisi için öncelikle apseye neden olan etkenin tam olarak ne olduğu anlaşılır. Bunun ardından tedavi sürecine geçilir. Diş etlerinin temizliği yapılabilir.  Ayrıca dişin bazı bölgelerinde küretaj olarak tanımlanan derin temizlik işlemi yapılabilir.  Apseli diş tedavisi için öncelikle var olan enfeksiyonun giderilmesi gerekir. Bunun için diş hekiminiz enfeksiyonun tedavi aşamasında size antibiyotik verecektir. Düzenli olarak antibiyotik kullanımı sonucu diğer tedavi aşamalarına geçilir

İltihaplı Diş  Belirtileri Nelerdir?

İltihaplı diş, dişin içindeki veya çevresindeki dokuların enfeksiyonu nedeniyle oluşan bir durumdur. Diş çürükleri, diş eti hastalıkları veya diş travmaları gibi diş problemleri, bakterilerin dişin içine veya diş etlerine girmesine ve enfeksiyon oluşturmasına neden olabilir. İltihaplı dişin belirtileri arasında şiddetli diş ağrısı, diş eti hassasiyeti, şişlik, kızarıklık, kötü tat veya koku, yutma güçlüğü ve genel olarak kötü hissetme gibi semptomlar yer alabilir.

İltihaplı diş tedavisi, enfeksiyonun şiddetine ve yayılma derecesine bağlı olarak değişebilir. Diş hekimleri genellikle, enfeksiyonu kontrol altına almak ve dişin korunmasını sağlamak için antibiyotikler, diş dolgusu, kanal tedavisi veya diş çekimi gibi tedavileri kullanırlar. İltihaplı diş tedavisi ihmal edilirse, enfeksiyon diğer dişlere ve çevredeki dokulara yayılabilir ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle, diş ağrısı veya diş eti problemleri yaşayan herkesin, bir diş hekimine başvurarak, durumlarını kontrol ettirmesi önerilir.

Diş Apsesinin Oluşma Sebepleri Nelerdir?

Diş apsesinin oluşmasındaki en büyük etken ağız ve diş sağlığının ihmal edilmesidir. Ağız bakımının yanı sıra tütün, alkol gibi maddelerin kullanımı da diş etlerini zayıflatır. Diş etlerinin zayıflaması ise iltihap oluşumunu tetikleyen önemli bir etkendir. Bunlara ek olarak şeker ve çikolata gibi ürünlerin sık tüketilmesi de apse oluşumuna zemin yaratır. Diş çürüklerinin tedavilerinin ertelenmesi veya diş çekilme işlemlerinin olması gereken zamanlarda uygulanmaması durumunda diş apsesi oluşabilmektedir. Ayrıca uykuda diş sıkma veya düzenli olarak diş gıcırdatma durumları diş apsesi oluşumunu neden olabilir. Uzun zaman zarfı içerisinde kullanılmakta olan dolgularda meydana gelen aşınmalar ve yıpranmalar sonucunda diş apsesi riski artabilmektedir.

Apseli Diş Yanak Şişmesi Neden Olur?

Bu çoğu kişinin başına gelen bir durumdur. Diş kaynaklı yanak şişmesi diş sağlığının ihmalleri sonucunda ortaya çıkar. Enfeksiyonların bir bölümü irin oluşturur . Bu da diş eti üzerinde bir şişme, iç irinle dolu bir deri lezyonuna yol açar. İltihaplı diş kökü ve şişmiş doku ağrıya da neden olabilmektedir.

Diş Apsesi Kendiliğinden Geçer mi?

Diş apsesinin kendiliğinden geçmesini beklemek daha fazla ilerlemesine ve daha kötü bir hal almasına neden olabilmektedir. Bu yüzden beklemek tavsiye edilmemektedir. Bu bekleme sürecinde ilerleyen iltihap tüm vücuda yayılabilir. Apseli dişe cerrahi işlem uygulamak gerekebilir. Ayrıca bekleme sürecinde diş artık kullanılmayacak duruma gelebilir. Bu nedenle de çekilmesi gerekir.