Diş Gıcırdatma Nedir?

Çene kası ağrısı veya baş ağrısı ile uyanırken bulursanız, diş sıkma ve gıcırdatma anlamlarına gelen bruksizm yaşıyor olabilirsiniz. Bruksizm, uyku esnasında çene hareketlerinin getirdiği davranışlardır. Genellikle uyku esnasında görünürler. Bu durum dişleri sıkma ile kendini gösterir. Diş Gıcırdatma, dişlerin ağrımasına veya sallanmasına ve hatta bazen dişlerin bazı kısımlarının kelimenin tam anlamıyla aşınmasına neden olabilir.  Fakat bu davranışlar istem dışı olarak kendilerini gösterirler. Bireylerin bilinçli olarak yapmış oldukları davranış değildir.

Diş Sıkması İçin Hangi Doktora Başvurmalıyım?

Dişlerinizi sıkıyor iseniz mutlaka bir diş hekimine muayene olmanız gerekmektedir. Bir yandan bu tedaviniz sürerken bir yandan da diş sıkmalarının sebebi olan psikolojik nedenlerinizi ve stresi çözmek için psikiyatriste danışmalısınız.

Çocuklarda Diş Sıkma Tedavisi Nasıl Olur?

Diş gıcırdatma problemi sadece yetişkinler için değil çocuklar için de bir problem olabilir. Çocuklar da yetişkinler gibi çoğunlukla uyku esnasında dişlerini gıcırdatırlar. Asıl tedavisi mevcut stresin ortadan kaldırılmasıdır. Böylece düzensiz yaşam şartlarını azaltmak ve uykuya yeterince vakit ayırmak gibi çözümler sağlanabilir. Çocuklarda diş sıkma tedavisinin amacı dişlerde çene ekleminde oluşabilecek kalıcı zararları önlemek ve ağrıyı ortadan kaldırmaktır. Kademeli olarak ve takiple devam eden bir süreçle tedavi edilebilir. Böylece diş sıkmanın etkileri plaklar ile azaltılabilir. Bu yöntemlerden biri dişlerin birbirine olan temasını kesmek için kullanılan plaklardır. Bu plaklar yalnızca diş sıkma problemiyle başvuran hastalara verilir. Koruyucu apareyler dişlerin zarar görmesini engelleyebilir. Bu koruyucular ayrıca dişlerin daha ileri aşamalarda aşınmasına ve zarar görmesine engel olurlar.

Diş Sıkmanın Belirtileri Nelerdir?

En yaygın klinik belirtilerinden birisi diş aşınmalarıdır. Ancak bu aşınmalar bruksizmin yanı sıra asitli gıdaların fazla miktarda tüketimi ve yanlış diş fırçalama yöntemleri gibi sebeplerden de meydana gelebilir. Bruksizme ait klinik belirtiler şöyledir;

  • Diş ve dolgu kırıkları,
  • Diş köklerinin kırık ve çatlakları,
  • Dişlerde artmış mobilite (hareketlilik),
  • Çiğneme kaslarında hipertrofi,
  • Yüz, baş ve boyun ağrıları,
  • Ağız açmada kısıtlılık,
  • Ağzı açıp kapatırken çene ekleminden gelen anormal sesler,
  • Dil ve yanağın dişlerin oklüzal düzlemine paralel olan bölgelerinde travmaya bağlı izler.

Bruksizm Nasıl Tedavi Edilir?

Uyurken aparey takma:

Diş hekiminiz tarafından dişlerinize uyacak şekilde üst dişlerin üzerine takılan kişiye özel olarak yapılan gece plakları, alt dişlerin aşınmasına karşı onları korur.

Rahatlamanın yollarını bulma

Stresli durumlarla baş etmenin etkin yollarını öğrenmek amacıyla danışmanlık hizmeti almak da çözüm olabilir. Ayrıca, yüzün yan tarafına ılık ve ıslak bir ufak havlu koymak, dişlerin sıkılmasından kaynaklanan kas ağrılarının hafiflemesine yardımcı olabilir.

Çene Kapanışı düzeltmek

Dişlerin birbirine tam oturmadığı anormal kapanış, yeni dolgu, kuron veya ortodonti ile de düzeltilebilir.