Ankara en iyi ortodonti tedavisi için çapraşık diş problemlerini düzelterek sağlıklı bir diş yapısına kavuşmanıza olanak tanır. Diş hekimliğinin özel bir uzmanlık alanı olan ortodonti uzmanılığıdır. Dişlerimizde ve çenelerimizde bulunan düzensizliklerin teşhisi, korunması ve tedavisi ile ilgilenmektedir. Ortodontik maloklüzyon olarak adlandırılan düzensiz dişler veya çeneler tel tedavisi ile düzeltilebilir.
En iyi Ortodonti Tedavisi Ankara
Dişlerimizde eğriliklerin oluşması birçok etkenin bir araya gelmesiyle oluşabilir. Bazen çocukluk dönemindeki basit bir ihmal sonucu da gelişebilir. Her ne kadar ailemizden gelen genetik yapımız dişlerimizin ve çenelerimizin şeklinden büyük oranda sorumlu olsa da, süt dişlerinin erken kaybı ve bu durumun önemsenmemesine bağlı olarak da gelişebilmektedir. Ortodontik problemin erken dönemde saptanması gerekir. Böylece gerekli önlemlerin alınarak tedavinin planlanması güzel bir gülüşe kavuşmamız için oldukça önemlidir.
Kimler ortodonti tedavisine ihtiyaç duyar?
- Yer darlığından dolayı dişlerin düzgün yerleşemediği ya da birbiri üzerine bindiği durumlarda,
- Dişlerin çok aralıklı dizildiği vakalarda ortodontik tedaviye ihtiyaç vardır,
- Ön dişlerin çok ilerde durduğu ve dudakların birbirine değdiği durumlarda
- Normal kapanışta üst dişler alt dişlerden daha önce dizilirler. Bunun tam tersi olduğu vakalarda alt dişler üst dişlerin daha ilerisinde dizildiği durumlarda ki buna ‘çapraz kapanış’ denir, ortodontik tedaviye ihtiyaç vardır.
- Dişlerinizi kapanışa getirdiğinizde alt ve üst ön kesiciler arasında büyük bir boşluk varsa dişer birbirinden çok uzak konumlanmışlar ise,
- Ön kesici dişlerin arası çok açık ise,
- Dişlerinizde bariz çapraşıklık olmadığı halde çiğnemede ya da bazı harfleri söylemede güçlük çekiyorsanız,
- Çocuğunuz 4 yaşını geçtiği halde hala parmak ya da yalancı emzik emiyorsa,
- Süt dişini zamanından önce kaybetmiş çocuklarda, özellikle 6 yaş grubunda zamanından önce çekim ya da darbe sonucu düşen süt azılarının yokluğunda
Ortodontik tedavinin yaşı var mıdır?
Her yaşta ortodontik tedavi ile dişleri düzeltebiliriz. Tel tedavisi için olması gereken sağlam kemik ve sağlıklı diş yapısıdır. Yaşla birlikte değişen yalnızca tedavilerin uygulanma şeklidir. Alt veya üst çenesinde problem olmayan ancak dişleri eğri vakalarda uygulanan yöntemler genel olarak her yaşta benzerdir. Tek fark yaşımız ilerlediğinde kemik metabolizmamızın yavaşlamasına bağlı olarak tedavinin göreceli olarak erken yaşlara göre daha uzun sürme ihtimalidir. Ancak alt veya üst çenelerin normalden önde ya da geride olması iskeletsel bozukluklardır. Bunların tedavisi büyüme gelişimin hızlı olduğu dönemde yapılmalıdır.
Ortodontik Tedaviler Nelerdir?
Gelişen tıp ile birlikte ortodontik tedaviler artık daha estetik bir görünümle daha hızlı uygulanabilir durumdadır. Dişlerin hareket ettirilmesi, kas ya da çene yapısının büyütülmesi amacıyla uygulanan tedaviler hareketli ya da sabit olabilir. Diş ve çeneye çok az kuvvet uygulanarak yapılan tedaviler ortodontik problemin varlığına göre farklılık gösterir. Sıklıkla kullanılan tedavi yöntemleri şunlardır:
Şeffaf Aparey: Şeffaf aparey ya da farklı bir deyişle alignerlar, dişlerdeki çapraşıklığın tedavisinde kullanılır. Kişinin kendisinin çıkarıp takabildiği apareyler, şeffaf olmalarından ötürü estetik bir tedavi yöntemidir.
Braket: Tel ve braketler ile uygulanan bu tedavi yönteminde braketler diş yüzeyine yapıştırılır. Braketlerin arasından geçirilen tel sayesinde dişlere kuvvet uygulanır. Tercihe göre renkli ya da şeffaf braket takılabilir.
Sabit Yer Tutucu. Süt dişlerinin erken kaybedildiği durumlarda uygulanan sabit yer tutucu, kalıcı diş çıkana kadar diş boşluğuna yerleştirilir. Böylece diğer dişlerin bu boşluğa kayması önlenir.
Hareketli Pekiştirici. Tedavi sonrasında diş pozisyonunun korunması için kullanılan hareketli pekiştirici, aynı zamanda parmak emme alışkanlığının bırakılması için de kullanılabilir.
Çene Apareyleri: Splint olarak da bilinen bu aparey türü alt ya da üst çeneye yerleştirilir. Çenenin doğru bir şekilde kapanması sağlanır. Ayrıca temporomandibular eklem bozukluklarının tedavisinde de kullanılır.
Çene Genişletici: Üst çenenin genişlemesini sağlayan çene genişletici, damağa oturan plastik bir malzemeden oluşur.
Headgear: Kafanın ön kısmına takılan teller, kafanın arkasındaki bant ile desteklenir. Üst çene gelişimi yavaşlatılarak arka dişlerin mevcut pozisyonu korunur. Aynı zamanda ön dişlerin arkaya doğru gitmesi hedeflenir.
Ortodontik tedavi sonrasında nasıl bir bakım uygulanır?
Ortodontik tedavi gören hastalar ortodontik diş fırçası ile günde 3 kere diş fırçalamalısınız. Ayrıca ara yüz fırçaları ile braketlerin aralarını mutlaka temizlemelidir. Ağız gargaraları bu bakıma yardımcı olarak kullanılabilir.