PROTEZ DİŞ

Protez Diş Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Protez Diş, diş ya da diş etlerinde çeşitli nedenlerden ötürü meydana gelen hasarların veya rahatsızlıkların dolayı kaybettiği dişlerin yerini doldurmak için uygulanan bir yöntemidir. Protez dişler size kaybettiklerinizi iade eder. Uygulanan diş protezleri diş dokularının sağlıklı olmasına yarar sağlamanın yanı sıra, estetik görünümün kazanılması ve dişlerin fonksiyonlarını eksiksiz yerine getirebilmesine olanak sağlamaktadır. Günümüzde kadın-erkek her yaştan bireye uygulanabilen diş protezleri, kaybolan çiğneme fonksiyonunun yeniden kazanılması ve kaybolan yüz estetiğinin geri kazanılmasını hedefler.

İmplant Tedavisi Ankara

Bir veya daha fazla dişinizi kaybettiyseniz, bu durumun ağız sağlığınızı, estetiğinizi ve konuşmanızı ne kadar önemli ölçüde etkilediğini bilirsiniz.

Diş hekimliğinde protezler, kaybolan dişlerin ve dokuların, çiğneme fonksiyonlarını, konuşmaya katkılarını ve estetiğini iade ederken mevcut dokuların da sağlığının korunmasına yardımcı olmak üzere yapılan apareylerdir.

Diş Protezi Çeşitleri Nelerdir?

  • Tam ve bölümlü hareketli protezler
  • Metal destekli veya metalsiz yapıda porselen sabit protezler
  • Diş çekimi sonrası takılan Immediat protezler
  • Doğal diş kökleri üzerine yapılan protezler (Overdenture)
  • Çene ve yüzde oluşan yumuşak ve sert doku kayıpların giderilmesi amacına yönelik olarak yapılan protezler ( maksillofasiyal)
  • Diş sıkma veya gıcırdatma alışkanlığı olan kişilere uygulanan protezler şeklindedir.
  • Estetik (Kozmetik) Diş hekimliği uygulamaları.

Hareketli Protezler Nedir?

Hareketli protezler hastanın kendi protezlerini takıp çıkarmasına olanak sağlayan özelliğe sahip bulunmaktadır. Bu tip  protezler ağızdaki sağlam kalmış dişlerin yanı sıra, ağız içerisindeki yumuşak dokulardan da destek alarak işlevlerini sürdürür. Hareketli protezler hastanın ihtiyacı doğrultusunda ve eksik dişlerin sayısı kadar yapılabildiği gibi, tüm dişlerin eksik olduğu hallerde de yapılabilen bir protez çeşididir.

Bazı hastalarda kendi doğal dişlerden ve yumuşak dokulardan destek almak suretiyle yapılan protezler mevcuttur. Bu tür protezlere ‘’hareketli bölümlü protez’’ adı verilmektedir. Bazı hastalarda ise, tüm doğal dişlerin kaybedilmiş olması söz konusu olmakta, bu tür hastalara sadece diş etlerinden ve damaktan destek alarak işlevini sürdüren ‘’ tam protez’’ uygulanmaktadır.

  • Damak protez
  • İmplant destekli tam protez
  • Diş destekli tam protez
  • Parsel ( kısmi-bölümlü) protez
  • Asetalli uygulama
  • Hassas protez gibi çeşitler hareketli protez çeşitleridir.
Diş protez Ankara

Diş protez Ankara

Hareketli Protezlerde Bakım Nasıl Yapılır?

Hareketli protezler mutlaka her yemek sonrası yumuşak bir fırça ile temizlenmeli, yıkama sırasında bir hasar oluşmaması adına protez lavaboya yakın bir şekilde tutulmalıdır. Herhangi bir diş macunuyla temizlik gerektirmeyen bu tür protezlerin temiz tutulması uzun yıllar sağlıklı bir şekilde kullanılmasına olanak sağlamaktadır. Kullanılmadığı zaman özel bir kapta su içerisinde muhafaza edilmesi gereken bu tür protezler, bakımı aksatıldığı takdirde zamanla kötü kokular yayarak rahatsızlık oluşturur.

Sabit Protezler Nedir?

Sabit Protezler, diş eksikliklerinde en fazla tercih esilen protez tipi olan sabit protezler yapılırken ağızda bulunan bazı dişlerin proteze destek olmak amacıyla küçültülmesi gerekir. Bazı hastalar tarafından bu işlem endişeyle karşılanmaktadır. Ama sabit protezlerin sağladığı birçok avantaj düşünüldüğünde bu endişenin yersiz olduğu anlaşılacaktır. Sabit protezler sayesinde,

  • Çiğneme fonksiyonu daha kolay bir hal alır.
  • Konuşma kusurları giderilir.
  • Protezin dudak ve yanakları destekliyor olması sebebiyle yüz estetiğinde önemli kazanımlar sağlanır.

Sabit protezler de diğer protez çeşitleri gibi hastanın gereksinimine, estetik beklentilerine ve ekonomik durumlarına göre farklı çeşitlerde kullanıma sunulmaktadır. Sabit protez çeşitleri arasında,

  • Kuron kaplama
  • Köprü
  • Metal alt yapılı porselen protez
  • Full metal
  • Zirkonyum alt yapılı porselen protezler
  • Güçlendirilmiş porselen(Empress)

Sabit Protezlerde Bakım Nasıl Yapılır?

Hareketli protezlerde olduğu gibi protezin kullanım ömrünü uzatmak için sürekli ve düzenli bakım yapılması gerekir. Bir veya birden fazla dişin eksik olduğu hastaya kron ve köprü protezi uygulanmışsa, özenli kullanım, bakım ve temizlik protez ve altında yer alan dişlerin ömrünü uzatmak adına zorunludur. Ağız içerisinde kullanılan protezler hangi malzemeden yapılırsa yapılsın sonuçta yabancı bir maddedir. Bu sebeple ağız ve diş sağlığının korunması, kron ve köprüye yakın dişlerin korunabilmesi için ağız bakımı önemsenmelidir. Sabit protez bakımı günde 3 kez fırçalama, diş ipi yardımıyla araların temizliği yavaşça ve diş etlerinden dişe doğru şekilde yapılmalıdır.

Protez Diş Hemen Yapılır mı?

Protez dişin takılmasına diş hekimi karar vermektedir. Hasta ile ilk tanışma ve gerekli muayenelerden sonra hasta için en uygun tedavi planı hazırlanır. Protez tedavisi, dişlerde diğer sorunların giderilmesinden sonra başlar. Diş eti tedavisi, cerrahi işlemler, dişlere yapılacak dolgular ya da kanal tedavileri tamamlandıktan sonra gerekli hazırlıklar tamamlanır ve protez tedavisi başlar. Bu aşamada hekimin deneyimi, tecrübesi oldukça önemlidir. Bu sebeple de protetik diş tedavisi için iyi bir planlama sağlamak gerekmektedir. Eğer uygun hazırlıklar yapılmadan protez uygulanırsa, bu protezin başarı şansı oldukça düşüktür. Protez tedavisinin başarılı olabilmesi için dişlerin sağlam, çürüksüz olması ve iyi bir ağız hijyeninin mevcut olması gerekmektedir.

Protez Dişler Hangi Malzemeden Yapılır?

Yaş ilerledikçe ya da ağızda meydana gelen çeşitli değişimler oluşur. Bunun sonucunda oluşan estetik bozuklukları ortadan kaldırmak uygulanan diş tedavilerinin adı protez olarak ifade edilir. Protez dişler, eksik dişlerin yerine konularak konuşma ve çiğneme fonskiyonlarını ortadan kaldırır ve estetik açıdan doğal dişlerin yerine geçer.

Diş kayıplarının oluşmasına sebep olan en büyük etken, diş eti hastalıklarının tedavi edilmemesidir. Bunun dışında yaşanabilen kazalar da diş kayıplarına yol açabilir. Diş kayıpları, çene kemiğinde zayıflamaya yol açarak birçok sorunun ortaya çıkmasına yol açabilir. Bu durumda da uygulanan tedavi yöntemi protezdir. Günümüzde, diş hekiminin verdiği kalıp ve ölçülere dayanarak takma diş hazırlamakta yeni malzemeler kullanılmaktadır. İmplant yöntemi ve teknolojisi ile, ağzında protez takılacak tek bir dişi bile kalmamış hastalara bile artık  diş işlevini ve estetik görünümü yerine getirebilen diş yapılabilmektedir. Bu yeni teknoloji ile çene kemiğine özel alaşımlı metaller çakılarak takma dişlerin oturacağı yer hazırlanmaktadır. Bu aşamadan sonra  metal parçalar yapay dişle kaplanır ve protez  yapay dişlerin üzerine uygulanır.

Son Yazılar

TEDAVİLER

Dentia Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde yer alan uzman diş hekimlerimizi yakından tanıyın.

HEKİMLERİMİZ

BİZE ULAŞIN

Koru Mah. Ahmet Taner Kışlalı Cad. North Star Plaza 4/L Çayyolu / ANKARA

ÇAĞRI MERKEZİ

TEL: 0312 240 41 90

MOBİL: 0543 240 41 95

ÇALIŞMA SAATLERİ

Hafta içi: 9:00 – 18:30

Cumartesi:9:00 – 18:30