Diş kaplama çesitleri, hastanın dişinde meydana gelen büyük bir çürük sebebiyle dişin kurtarılamayacağı fark edildiğinde uygulanan, diş yüzeyinin kaplanması işlemidir. Diş Kaplama sürecinde kullanılan birçok farklı kaplama çeşidi vardır. Bu kaplama çeşitlerinden hastaya en uygun olanı bulunup işlem uygulanmaya başlanır. Diş kaplama çeşitleri genellikle yapısında kullanılan malzemelerini adını alan çeşitlerdir. Kaplama yapılcak dişlerin sayısı kişiye göre değişmektedir. Diş kaplama sayısı ikiden fazlaysa eğer kaplama daha dayanıklı olmalıdır. 2 sayısından fazla kaplama yaptıracak olan hastaların seçimi hekim tarafından zirkonyum veya metal altyapı diş kaplaması olarak tercih edilmektedir.

Zirkonyum Kaplama

Zirkonyum kuronlar, günümüzde diş hekimleri tarafından en çok tavsiye edilen kaplama çeşididir. Eskiden kullanılan tek kaplama çeşidi metal bazlı diş kaplamalardı. Bu kaplamalar doğal ve estetik duran bir sonuç vermedikler gibi, metale alerjisi olan bireyler için de uygun değillerdi. Herhangi bir alerjik reaksiyona sebebiyet vermediği için, metale alerjisi olan hastalar için oldukça iyi bir alternatif oluşturmuştur. Zirkonyum yapı olarak metale benzemekle birlikte, metalin aksine beyaz ve saydam bir görüntüye sahip olduğu için doğal diş görünümüne çok daha yakındır.

Zirkonyum kaplamalar hastalara estetik bir diş görünümü sunmalarının yanı sıra son derece dayanıklıdırlar.  Bu kaplamalar doğal diş gibi kolayca leke tutmaz ve beyazlıklarını yitirmezler. İyi bakılan zirkonyum kuronlar 20 yıldan fazla kullanılabilir.

Lamina Kaplama

Laminate veneer uygulamaları da özellikle gülüş tasarımı kapsamında sıkça başvurulan tedavilerden biridir. Diş yüzeyinde meydana gelen sararmalara, dişlerdeki kırık veya çatlaklara karşı ideal çözümler sunan laminate veneer, iki farklı şekilde uygulanabilmektedir. Bunlar, porselen ya da kompozit malzemelerdir. Porselen laminate uygulamasında, laboratuvarda uzman teknisyenler tarafından hazırlanan kaplamalar dişe yerleştirilirken kompozit laminate uygulaması doğrudan ağız içerisinde ve diş hekimi tarafından uygulanmaktadır.

Laminate veneer tedavisinde; hastanın beklentisi ve malzemelerin kapasitesi iyi değerlendirilmelidir. Ufak çapraşıklık, dişler arası dar boşluklar için kompozit lamine yeterli olabilmektedir. Ancak daha geniş gülüş tasarımlarında, cam seramikler kullanılarak laboratuvarda üretilen yaprak porselenler; kıyaslanamayacak kadar başarılı sonuç verir. İndirekt olarak laboratuvarda üretilmesi, daha güzel estetik sonuç verir. Dişlerin uca doğru incelmesi, şeffaflıklar, efektler, daha detaylı ve doğal verilebilir. İstenilen renk ve formda üretilebilir. Dişlerin arasındaki bir boşluktan şikayetçiysek, gerekli diğer şartlar varsa sadece kompozitlerde çok iyi sonuç verir. Burada bahsettiğimiz ayrım, yapılacak diş sayısı ve sonuç için beklentinin doğru değerlendirilmesidir.

Empress Kaplama

Empress kaplamalar, full porselen diş kaplaması olarak da bilinirler. Doğrudan diş üzerine yapılan bir kaplama çeşididir, dolayısıyla Empress kaplama yapabilmek için mutlaka dişe ihtiyaç vardır. Uygulama öncesi dişler bir miktar inceltilir ve kaplama işlemine geçilir. Empress kaplamalar 10-15 yıl kadar bir ömre sahiptir.

Metal Destekli Kaplama

Metal destekli diş kaplamaları, en eski kaplama çeşididir. Maliyeti diğer kaplama çeşitlerine göre az olduğundan halen kullanılan metal destekli kaplamalar bir takım dezavantajlara sahiptir. Metal destekli kaplamalar mat bir görünüme sahiptir ve zaman içinde grileşme sorunu vardır. Buna ek olarak, bazı hastaların metale alerjisi olması bu kaplamalara alternatif çeşitlerin geliştirilmesine sebep olmuştur. Estetik ve fonksiyonel açıdan çok başarılı olmamasına karşı kalıcılıkları iyidir. Böylece diş eti hizasında koyu renkle kendini belli ettiğinden, ön dişlerden çok arka dişlerde kullanılmaktadır.

Gülüş tasarımı Ankara

Diş Kaplama Çeşitleri ve Sundukları Avantajlar Nelerdir?

Diş kaplamalar hastalarda güvenle kullanılabilir. Bu tedavilerin avantajları şöyle sıralanabilir:

  • Estetik, simetri, beyaz dişler üretilebilir. Ve yaprak porselen işlemi, uygun hastalarda dişler üzerinde hiçbir aşındırma yapmadan tatbik edilebilir.
  • Diş eksikliklerinde; dişler üzerine köprü veya implantlar üzerine uygulanarak, kaybedilmiş estetik ve fonksiyon geri kazanılır.
  • Kırık ya da çürük, ciddi madde kaybı olan fakat kökü sağlam bir dişin kurtarılmasını sağlarlar.
  • Kırılmış, aşınmış ya da çatlamış bir dişin tekrar kullanılabilmesini sağlarlar.
  • Şayet ağızda dental implantlar varsa bunları örterek estetik görünümü korurlar.