AĞIZ, DİŞ VE ÇENE CERRAHİSİ

Ağız, diş ve çene cerrahisi Nedir? Ankara çene cerrahisi

Ankara Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi, ağız, çene ve yüz bölgelerindeki yumuşak ve sert dokuların konjenital ve kazanılmış hastalıkları ile enfeksizyöz, travmatik ve her türlü patolojik nedenlerin yol açtığı estetik, fonksiyonel ve fonetik sorunların medikal ve cerrahi tedavisini gerçekleştiren tıbbi bir uğraş alanıdır.

Ağız, diş ve çene cerrahisi

Ağız, diş ve çene cerrahisi

Ağız, diş ve çene cerrahisi hangi hastalıklara bakar?

Diş çekimi, gömülü diş operasyonu, implant, çene kırığı tedavisi, çene tümörü, apse ve kistlerinin saptanması ve tedavisi, protez ve ortodontik tedavi öncesi dokuların düzenlenmesi gibi ağız ve diş sağlığını ilgilendiren pek çok konu çene cerrahisini kapsamaktadır.
Çene, ağız ve yüz bölgesinde, kalıtımsal veya sonradan oluşan patolojik kaynaklı her türlü sorunun medikal ve estetik tedavisi ağız diş ve cerrahisi kapsamında değerlendirilmektedir.

Çene cerrahisi neye bakar?” sorusuna cevap olarak, Çoğu kişi, dişlerde aşınma ve yıpranma ve çene eklemi ağrısına kadar çeşitli ağız sorunları nedeniyle çene cerrahisine başvurur. Yiyecekleri ısırmak, çiğnemek ve yutma gibi potansiyel sorunlar çene cerrahisi hastaları arasında çok yaygın bir sorundur. Sesli solunum, konuşmada zorluk veya horlama gibi ağız açıklığının anormal şeklinden ve boyutundan kaynaklanan sorunların giderilmesi de bu bölümün uygulama alanı içine girer.

  • Damağa gömülü ve komplike dişlerin çekimleri,
  • Ağız, çene ve yüz bölgesinin her türlü enfeksiyonların cerrahi tedavileri,
  • Çenelerde oluşan kistik ve tümör gibi oluşumların cerrahi tedavileri,
  • Ağız bölgesinin yumuşak doku hastalıklarının cerrahi tedavileri,
  • Diş kökenli kemik içi lezyonların tedavisi (Apikal Rezeksiyon),
  • Çene ve yüz bölgesinde oluşan kırıkların tedavileri,
  • Dental protez yapımı öncesi yumuşak ve sert dokuların cerrahi olarak düzeltilmesi,
  • Çene, yüz bölgesi ağrılarının tıbbi ve cerrahi tedavileri,
  • Çene eklemi hastalıklarının tıbbi ve cerrahi tedavileri,
  • Dudak ve damak yarıklarının tedavisi,
  • Tükürük bezi hastalıklarının tıbbi ve cerrahi tedavileri
  • Ağız, çene ve yüz bölgesinde estetik ve fonksiyonel bozukluklara neden olan deformitelerin cerrahi yöntemlerle düzeltilmesi,
  • Kanser tedavisi kapsamında uygulanan ilaç ve radyoterapiye bağlı çenelerde oluşan kemik nekrozlarının tedavileri,
  • İmplant uygulamaları

Ağız içi cerrahi işlemler nasıl yapılır?

Ağız cerrahisi ameliyathane koşullarında ve steril bir ortamda bu konuda uzman olan kişiler tarafından yapılmaktadır. Çoğunlukla lokal anestezinin, yani ilgili bölgenin iğne yapılarak uyuşturulmasıyla gerçekleştirilen ağız içi cerrahi müdahaleler, kimi zaman da hastalara genel anestezi (narkoz) veya sedasyon yöntemiyle yapılabilmektedir.

Protez yapılmadan önce ağızda cerrahi bir hazırlık gerekli midir?

Bazı hastalarda protez öncesi cerrahi bir müdahale yapmak gerekli olabilir. Özellikle uzun zaman önce dişlerini kaybetmiş veya bire yaştaki hastalarda, ağızda protezin oturacağı kemik alan olmayabilir. Kimi zaman da eski protez ağızda vuruklara ya da birtakım doku düzensizliklerine sebep olabilir. Dolayısıyla bunlar düzeltilmeden sağlıklı bir ölçü alıp, uygun bir protez yapmak mümkün olmayacaktır.

20 yaş dişi cerrahisi nasıl yapılır?

Yirmi yaş dişleri diş dizisinin en arkasında yer alan, üçüncü büyük azı dişleridir. Genellikle yirmili yaşlarda süren bu dişler çoğu zaman çenedeki yer darlığı, sürme pozisyonundaki sapma veya ilgili bölgedeki kemik yoğunluğu gibi sebeplerle kısmen sürmekte veya çene kemiği içinde gömülü durumda kalmaktadır.

Yirmi yaş dişi cerrahisi yeni materyal ve tekniklerle ağrısız ve problemsiz olarak kolayca yapılabilmektedir. Bu sayede 20 yaş dişi çekimleri korkulu bir rüya olmaktan çıkmıştır. Özellikle bu konuda uzman Ağız, Diş ve Çene Hastalıkları Cerrahlarımız için 20 yaş dişi cerrahisi çok basit ve kolaylıkla uygulanabilen operasyonlardır.

Diş çekimi sonrasında yapılması gereken işlemler nelerdir?

Çekim yapılan bölge üzerine yerleştirilen tampon kanamayı durdurmak içindir. Dolayısıyla yarım saat süreyle tamponun ısırılması gerekmektedir. Bunun yanı sıra 24 saat süreyle çok sıcak yiyecekleri, alkol-sigara ve asitli içeceklerin kullanılmamasına özen gösterilmelidir. Çekim sonrasındaki gece yüksekçe bir yastıkla yatılmalı ve kesinlikle ağrı kesici olarak aspirin ve benzeri ilaçlar kullanılmamalı, doktorun önerdiği ilaçlar kullanılmalıdır. Eğer cerrahi bir çekim veya zor bir çekim yapıldıysa, çekim yapılan bölgeye dışarıdan aralıklı olarak buz uygulanmalıdır. Buz doğrudan cilde uygulanmamalıdır.

Cerrahi çekim sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Diş çekimi sonrasında yüksek ateş, durmayan kanama, kötü koku ve ağrılı kızarıklık ile şişkinlik şikâyetiniz varsa, diş çekiminden 4-5 gün geçmesine rağmen tükürükle karışan kan, şişlik ve ağız açmada zorlanma gibi şikâyetler halen devam ediyorsa, derhal doktorunuza başvurun.

Son Yazılar

TEDAVİLER

Dentia Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde yer alan uzman diş hekimlerimizi yakından tanıyın.

HEKİMLERİMİZ

BİZE ULAŞIN

Koru Mah. Ahmet Taner Kışlalı Cad. North Star Plaza 4/L Çayyolu / ANKARA

ÇAĞRI MERKEZİ

TEL: 0312 240 41 90

MOBİL: 0543 240 41 95

ÇALIŞMA SAATLERİ

Hafta içi: 9:00 – 18:30

Cumartesi:9:00 – 18:30