Çocuklarda diş gıcırdatma diğer adıyla Bruksizm, istemsiz diş sıkma ya da diş gıcırdatma sonucunda dişlerin birbirine sürtünmesi olarak bilinir. Gündüz ve gece görülen diş sıkma durumuna göre iki farklı şekilde isimlendirilmektedir. Genellikle gece uyku sırasında meydana gelen diş sıkma durumu daha fazla karşımıza çıkmaktadır.
Çocuklarda Diş Gıcırdatma Hangi Problemlere Neden Olur?
Diş sıkma ; dişlerde aşınmalar, düzleşmeler, dolgu ve dişlerde kırılmalar, dişlerde hassasiyet, diş etlerinde kaşınma hissi, dişlerde sallanma, kaslarda ve eklemde ağrı, çene hareketlerinde kısıtlılık, eklemden ses gelmesi, çene ağrısı, baş, kulak ve yüz ağrısı gibi problemlere neden olabilmektedir.
Çocuklarda Diş Gıcırdatma Nedeni
Anne ve babalar çocukların uykularında dişlerini gıcırdattıklarını söylerler. Bu durumu sesten dolayı fark ettiklerini ifade etmektedirler. Çocuklarda bruksizm nedenleri arasında duygusal ve psikolojik stresin etkisi vardır. Ayrıca lokal ve sistemik pek çok neden bulunabilmektedir. Ayrıca dişlerin değişim döneminde farklı temaslar olması ve çocuğun buna alışmaya çalışmasıdır. Süt dişleri değişir ve yerine daimi dişler çıkmaya başlar. Dişler olması gereken konuma gelene kadar farklı temaslar nedeniyle diş sıkma ve diş gıcırdatma görülebilmektedir.
Bir başka neden ise restorasyon ya da dolgularda temas dediğimiz, yükseklik ya da taşkınlıkların olması durumudur. Bu gibi durumlarda temas noktalarının tespit edilmesi ve giderilmesi gerekmektedir.
Diş Sıkma ve Gıcırdatmanın Psikolojik Nedenleri
Bruksizmin en önemli nedeni erişkinlerde olduğu gibi artmış stres ve kaygıdır. Özellikle yeni bir kardeşinin olması, okula başlaması, aile içi sıkıntılar çocuklarda stresi arttıran durumlardır. Bunlar dışında hiperaktif ve agresif kişilikli çocuklarda da diş sıkma ve gıcırdatma görülebilmektedir. Bunlar dışında kullanılan ilaçlar (antidepresanlar), Parkinson gibi nörolojik hastalıklar, alkol ve bağımlılık yapıcı maddeler, uyku bozuklukları gibi durumların bruksizmi arttırdığı bilinmektedir.
Çocuklarda Diş Sıkma Tedavisi
Diş gıcırdatma problemi olan çocuklarda yapılması gereken ilk uygulama, gece çocuğu izlemek ve diş gıcırdatma sırasında hafif dürterek derin uykudan normal uykuya geçmesini sağlamaktır. Bunu, diş gıcırdatma sıklığı azalana ya da tamamen bitene kadar her gece sabırla uygulamak gerekebilir. Zamanla diş gıcırdatmanın azaldığı görülecektir. Medikal plakların çocuklarda kullanımı gelişim döneminde önerilmemektedir. Çocuğunuz diş gıcırdatma ve diş sıkma durumunda öncelikle bir çocuk diş hekimine gidebilirsiniz. Çocuk diş doktorunuz muayenede sırasında dişlerde hasar olup olmadığını kontrol edecektir. Ayrıca muayene sırasında çocuğunuzun stresli olup olmadığını anlamak için bazı sorular sorulabilir. Gerekli görülmesi durumunda çocuk psikoloğuna veya psikiyatristine başvurmanız tavsiye edilebilir.