İltihaplı diş genellikle enfeksiyona bağlı olarak ağrı, şişme ve hassasiyet gibi belirtiler gösterir. Bu durum, dişin köküne kadar ilerleyebilir ve ciddi enfeksiyonlara yol açabilir. Bu nedenle, iltihaplı dişlerin mümkün olan en kısa sürede tedavi edilmesi önemlidir.
Tedavi edilmeyen iltihaplı dişler, daha ciddi problemlere yol açabilir ve çevre dokulara yayılabilir. Bu nedenle, diş hekimleri genellikle enfeksiyonun kaynağını ortadan kaldırmak için dişi çekmeyi önerirler. Ancak, her durumda diş çekilmesi gerekmeyebilir. Diş hekiminiz, durumunuz hakkında tam bir muayene yaparak ve radyografileri inceleyerek size en uygun tedavi planını önerir.
Eğer dişinizin çekilmesi gerekiyorsa, diş hekiminiz genellikle dişi lokal anestezi altında çeker. Ayrıca, diş çekimi sonrasında antibiyotik ve ağrı kesici gibi ilaçlar reçete edilebilir. İltihaplı dişlerin tedavisi ihmal edilirse, enfeksiyon yayılabilir ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle, dişlerinizde herhangi bir ağrı veya hassasiyet hissederseniz, en kısa sürede diş hekiminize başvurmanız önerilir.
İltihaplı Diş Çekimi Neden Gereklidir?
Apseli diş tedavi edilmezse enfeksiyon çene, baş veya boyun gibi diğer bölgelere ulaşabilir. Ağır vakalarda beyin hasarına neden olabilir ve hayati tehlike oluşturabilir. Bu nedenle enfeksiyonun uygun tedavisi gereklidir. Bu, enfeksiyonu boşaltarak, kanal tedavisi uygulayarak veya dişi tamamen çıkararak yapılabilir.
Enfeksiyon ilerleyip sinirlere ulaştıysa diş çekimini ertelemek için antibiyotik kullanmak ideal çözüm değildir. Diş onarılamayacak şekilde enfekte olmuşsa, çıkarmaktan başka çare yoktur. Sonrasında, antibiyotik yardımıyla boşaltılması veya hedeflenmesi gereken bazı enfeksiyonlar hala içeride olabilir.
Diş Çekimi Ne Zaman Tercih Edilmez?
Yüzün aşırı şişmesi veya ağız dokusunun gerilmesi gibi diş hekiminin enfekte bir dişin çekilmesine karşı tavsiyede bulunabileceği bazı durumlar vardır. Bu gibi durumlarda, önce antibiyotik kullanımıyla birlikte enfeksiyon boşaltılmalıdır.
Diş İltihabı Ne Zaman Geçer?
Dişte oluşan iltihap dişe müdahale edilmediği sürece geçmez. Mevcut belirtiler yani yüzde şişme, ağrı, ateş gibi bulgular antibiyotikle baskılanabilir. Bu durum kişileri yanıltabiliyor. Bu belirtilerin geçmesi demek diş iltihabının geçmesi demek değildir. Diş iltihabının çözümü diş hekiminin yaptığı tedaviden geçer. Yapılan tedavi kanal tedavisi ise kanalların doldurulmasıyla bakteri sızdırmazlığı sağlanıp dişteki iltihap yerini sağlam kemiğe bırakır. Bu süre en az 6 ay kadar sürer. Düzenli diş hekimi kontrollerinde alınan kontrol radyografları ile iyileşme periyodu gözlemlenir. Eğer yapılacak tedavi çeşitti diş çekimi ise, dişin çekilmesi ardından mevcut iltihaplı doku hiç kalmayacak şekilde temizlenmesi gerekir. İyileşme periyodunda en az 2 ayda kemik dolumu ilgili bölgede gözlenmeye başlar.