İmplant diş ömrü ağızda 30-40 yıl kadar hatta bir ömür boyu sorunsuz kalabildiği gözlenmiştir. Dolayısıyla bazı dental implant üreticileri implantları belirli koşullar altında ömür boyu garantiyle pazarlamaya başlamıştır. Ancak günümüzde vidalı dişlerin sağlıklı bir şekilde ağızda kalma süresi farklı nedenlerden dolayı daha kısa olabilmektedir. İmplant ömrü ne kadar sorusu bir çok etkene bağlıdır. Kişinin genel sağlığı ve daha önemlisi ağız ve diş sağlığı süreyi doğrudan etkilemektedir.
Düzenli bir şekilde ağız bakımını yapan ve bakım aşamasında gerekli yöntemleri doğru şekilde kullanan bireylerde süre çok daha uzun olabilmektedir. Diş fırçasının yanısıra, diş ipi ve ağız duşu kullanımı ağız ve diş sağlığı açısından son derece önemlidir. Sigara ve alkol kullanımı süreyi olumsuz etkileyen faktörlerdedir. Diş etki rahatsızlıkları ve kemik kalitesine etki eden diğer rahatsızlıklar implant ömrünü önemli ölçüde azaltabilmektedir. İmplant tedavisinin iyi bir planlama ile doğru şekilde yapılması implant ömrünü arttıran en önemli nedenlerdendir. Başarılı implant tedavisi açısından tek kıstas implantın gerekli bekleme süresi sonunda kemikle kaynaşmasının sağlanılması değil, aynı zamanda implant yapılan bölgede eksik planlama nedeniyle çıkabilecek orta ve uzun vadeli sorunların önüne geçilebilmesidir.
Diş İmplantının Ömrünü Uzatmak İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Öncelikle ağız ve diş sağlığına özen gösterilmesi gerekmektedir. İmplant tedavi süreci oldukça uzun bir süreçtir ve bu süreçte birçok emek verilmektedir. Bu emeklerin heba olmaması için implantların hijyenine dikkat edilmelidir.
Olası bir problemin erkenden tespit edilebilmesi ve önlem alınabilmesi için düzenli olarak diş hekimi kontrollerine gidilmelidir.
İmplantların çürüme ve yıpranma riski taşımıyor olmalarına güvenerek implant bakımı aksatılmamalıdır. Çünkü implant üstü protezler gerçek dişler kadar zarar görmeseler de ağız içerisinde yoğunlaşan bakteriler hastanın ağız sağlığını oldukça olumsuz etkilemektedir. Hem diş etlerinde hem de çene kemiğinde açılan boşluklarda ağız sağlığının bozulmasına neden olur. Bunun sonucunda şiddetli ağrılar hissedilebilmektedir.
Ağız içerisindeki her noktaya diş fırçaları uzanamayabilmektedir. Böyle durumlarda diş aralarının tamamen temizlenebilmesi için diş ipi kullanılmalıdır. Ayrıca ağzı gargaraları da kullanılabilmektedir.
İmplantların çevresinin özellikle temiz tutulması önemlidir. Bu süreçte implantlara zarar verebilecek sert kabuklu besinlerin tüketilmemesi gerekmektedir.
İmplant Diş Ömrü Ne Kısaltır?
İmplant tedavilerin ömrünü kısaltan bazı durumlarda olmaktadır ve kendini göstermektedir. Diş etlerinde hastalıkları olan ve aynı zamanda dişlerine istenilen özeni göstermeyen kişilerde sorunlar oluşmaktadır. Diş eti hastalıklarına neden olan faktörlerin başında ise genellikle, sigara, alkol kullanan kişilerde görülür. Tıpkı normal dişlerinde olduğu gibi implant dişlerinde de sorunlar yaşamaktadırlar. Bunlara göre ise bu gibi sağlıksız ve kötü alışkanlıklardan açınmak gerekmektedir.