Biberon çürüğü, bebeklerin veya küçük çocukların sıkça biberon veya emzik kullanmaları sonucu dişlerinde oluşan çürüklerdir. Genellikle biberon çürüğü ön dişlerde görülür, ancak arka dişleri de etkileyebilir. Biberon çürüğü, genellikle şekerli içeceklerin (süt, meyve suyu, formül mama vb.) uzun süre boyunca dişlerle temas etmesi sonucu meydana gelir. Özellikle bebeklerin uyku sırasında biberonla uyuması veya biberonun sürekli emzik olarak kullanılması durumunda dişlerde çürüklere yol açabilir.
Biberon Çürüğü Nasıl Oluşur?
Bebekler altıncı ay ile birlikte katı beslenme başlar. Bununla birlikte bebeklerde biberon ile süt verimi yapılır. Bazı bireyler sütün besleyiciliğini arttırmak için süte bal veya pekmez katarlar. Bunun yanı sıra bebeklere uyumadan önce daha rahat uyuyabilecekleri düşünülerek biberonla süt içirilir. Biberonla verilen sütler gece uyumadan önce diş tabakası üzerinde kalacaktır. Tükürük salgısı azaldığı için dişler temizlenmez ve çürük oluşumu hızlanır. Gece beslenmesinden kaynaklanan çürükler, yeni çıkacak olan dişlerinde çürümesine neden olacaktır. Diş minesinde bozulmalar görülebilir. Bu çürükler üst çenede bulunan dişlerde görülür. Daha sonra diğer dişlerde de yayılım gösterir. Verilen sütlerin yanı sıra biberonla verilen meyve suları, emziklerin bala veya şekere batırılıp verilmesi de çürük oluşumunu hızlandırır.
Biberon çürüğü, dişlerin mine tabakasının asit saldırısına maruz kalması sonucu ortaya çıkar. Şekerli içeceklerde bulunan bakteriler, şekerleri asitlere dönüştürür ve bu asitler diş minesini aşındırır. Uzun süreli ve sürekli maruz kalma, dişlerin çürümesine ve diş eti problemlerine yol açabilir.
Biberon Çürüğünün Belirtileri Nelerdir?
- Dişlerde lekeler, noktalar veya kahverengi renk değişiklikleri.
- Diş minesinde çürük veya oyuklar.
- Diş etlerinde kızarıklık, şişlik veya kanama.
- Ağız kokusu.
- Çocuğun yemek yerken veya biberon emerken ağrı veya hassasiyet.
Bebeklerde Biberon Çürüğünü Önlemek İçin Neler Yapılabilir?
- Bebeğinizin biberonla uyumasını önleyin. Uyku öncesinde biberonla verilen içecekleri suyla değiştirin.
- Bebeklerin ağzını temizlemek için bir gazlı bez veya temiz bir tülbent kullanın.
- Bebeklerin dişleri sürdüğünde, diş fırçalamaya başlayın. Diş fırçalamak için bebekler için uygun yaşa ve diş macununa sahip olmalısınız.
- Bebeklerin dişleri için sağlıklı beslenme alışkanlıkları oluşturun. Şekerli içecekler yerine su veya süt tercih edin.
- Bebeğinizi düzenli diş hekimi kontrollerine götürün.
Biberon çürüğü, erken dönemde fark edilip tedavi edilmezse ciddi diş sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, çocuğunuzun diş sağlığına dikkat etmek önemlidir ve düzenli diş hekimi kontrollerini ihmal etmemeniz gerekmektedir. Dentia diş kliniğimizi arayarak bizimle iletişime geçerseniz sizlere gerekli bilgilendirme yapılacaktır.
Biberon Çürükleri Nelere Yol Açar?
Çocuklarda biberon çürüğü meydana geldiğinde çürüğe neden olan mikropların diş köküne kadar ilerleyebileceğini belirtmeliyiz. Diş köklerinde yer alan sinirler, çürüğe neden olan mikroplar nedeniyle zarar görebilir. Haliyle kısa zamanda ağrı ve sızı şikayetleri gelişir. Bebekler huzursuzlanır ve uyku sorunları da ortaya çıkabilir. Ağrı olması durumunda bebeklerin beslenmesiyle ilgili sorunların yaşanma oranı oldukça fazladır.
Diş köklerinde iltihaplanmalar olması, kalıcı dişlerin de zarar görmesine yol açabiliyor. Süt dişlerinin arkasından çıkacak olan daimi dişler hem renk hem de şekil yönünden zarar görebilir. Özellikle üst kesici dişlerde madde kaybı yaşanabilir ve bu durum oldukça önemlidir. Çünkü madde kaybı olması durumunda çocukların konuşması da bundan olumsuz yönde etkilenebilir. Bu örnekleri çoğaltmak mümkündür, aileler mutlaka biberon çürüklerini dikkate almak ve önlemek için gerekli uygulamalardan faydalanmalıdır.