Ankara Çocuk diş doktoru (pedodonti), özellikle gelişim çağında olan çocukların ağız ve diş sağlığını koruyarak ilerleyen yaşlarda görülebilecek olası diş sorunlarını engeller ve sağlıklı gelişimi destekler. Pedodonti, bebeklik çağından itibaren ağız, diş ve çenenin gelişimini takip ederek diş sağlığını korumaya yönelik çeşitli tedavi yöntemlerini uygular.

Çocuklardaki ağız ve diş hastalıklarını tedavi etmenin yanı sıra bu hastalıklardan korunma için birçok yöntem uygulanmaktadır. Bunlardan bazıları;

  • Çürük süt ve sürekli dişlerin tedavileri ve restorasyonları,
  • Diş çürüğünü önleyici işlemler,
  • Tedavi edilemeyecek durumdaki dişlerin çekimi,
  • Erken diş kayıplarının oluşmasıyla ortaya çıkabilecek olumsuzlukların bazı apareylerle önlenerek ,
  • Travmatik diş ve destek doku yaralanmalarının tanısı, tedavisi ve uzun dönem takibi,
  • Diş sürmesi ve dişlenmenin takibi ve normalden sapmaların önlenmesi,
  • Koruyucu ve önleyici ortodontik tedaviler
  • Çocukluk döneminde ve genç bireylerde görülen diş eti hastalıklarının tanısı, tedavisi ve takibi gibi uygulamalar yer almaktadır.

Çocuk diş doktoru hangi yaş grubundaki bireyleri tedavi eder?

0-15 yaş grubundaki çocuklar, çocuk diş hekiminin çalışma alanı içerisine girer. Dişsiz dönem, süt dişlerinin sürmeye başladığı dönem, süt dişlerinin ağızda tamamlandığı dönem, sürekli dişlerin sürmeye başladığı karışık dişlenme dönemi ve sürekli dişlerin tamamlandığı dönem olmak üzere uzun bir süreci kapsamaktadır.

Diş doktoru korkusu olan çocuklara nasıl yaklaşılmalıdır?

Yetişkinlerin dahi rutin diş kontrolü ve tedavilerden önce tereddüt ettikleri bilinmektedir. Bu nedenle çocukların diş doktoruna gitmeyi oldukça göz korkutucu bulması anlaşılabilir bir durumdur. Ebeveynler, çocuklarının diş doktorunu ziyaret etme konusunda  yöntemleri deneyebilirler.

 

Çocuğunuzla ziyaret hakkında konuşun, neler olabileceğini basitçe açıklayın. Çocuğunuza diş hekiminin dişlerinin “sayacağını” ve “fotoğrafını çekeceğini” söyleyebilirsiniz. Çocuğunuzla diş hekiminin sizi nasıl korkuttuğu veya son ziyaretinizin ne kadar kötü olduğu hakkında lütfen konuşmayın. “İğne” gibi çocukların korkabileceği kelimeleri kullanmayın. Çocuğunuzun sahip olabileceği endişeler hakkında diş hekiminizle konuşmak yararlı olacaktır. Böylece korkunun üstesinden gelmeye yardımcı olmak için diş hekiminizle birlikte çalışmaya özen gösteriniz. Çocuğunuza Ankara çocuk diş doktoruna gitmesi için rüşvet vermeyiniz. Ayrıca çocuğunuzu ceza olarak diş hekimine götürmeyiniz.

Çocuklarda diş çürüğü oluşma yaygınlığı ve nedenleri nelerdir?

Ülkemizde çocuklarda diş çürüğü yaygınlığı yaşlara ve bölgelere göre farklılık göstermektedir. Bu durum genel olarak % 80-90 arasında olduğu bilinmektedir. Yanlış beslenme alışkanlıkları ve ağız hijyenine dikkat edilmemesi en önemli nedenleri arasındadır.