Diş eti kanamaları oldukça rahatsızlık veren bir durumdur. Bu tür kanamalar bir şeyler yediğinizde fark edilebilir.  Bu durumla elma yerken veya dişlerinizi fırçaladığınızda görebilirsiniz. Bu kanamalar başladığında hafife almamalı ve uzman bir diş hekimine muayene olmalısınız. Diş eti kanamalarını basite almamanızın gerekliliğinden biri de farklı hastalıkların habercisi olabilmesidir. Hassas dişlerde oluşma özelliği yüksektir. Diş eti kanaması çoğunlukla diş eti çizgisinde plak ve/veya tartarın birikerek çoğalması nedeniyle oluşur. Plak, diş eti çizgisinde tahrişe neden olan yapışkan bir bakteri tabakasıdır ve yiyecek artıklarıyla birleşerek dişleri etkileyebilen asitler oluşturur. Plak oluştuktan ve mineralleştikten sonra tartar haline gelir. Diş eti kanaması ile sonuçlanan iltihaplanmaya bu plak/tartar oluşumundaki bakteriler neden olabilir. Diş etleri kızarabilir, hassas hale gelebilir ve şişebilir. Ayrıca diş eti kanamasının ağız kokusu, diş eti çekilmesi ve diş hassasiyeti ile de ilişkisi vardır. Dişlere yeterli bakım yapılmalıdır. Yapılmadığı takdirde bakteri oluşumu ile diş eti kanamalarına geçiş sağlar.

Diş eti kanamalarının sebepleri şöyle sıralanabilir;

  1. Diş fırçalama işleminde yanlış fırça kullanımı,
  2. Yine fırçalama işleminde yanlış hareketler ile fırçalama,
  3. Enfeksiyon geçiriyor iseniz,

 

Risk Faktörleri Nelerdir ve Diş Eti Kanaması Nelere Yol Açar?

Diş eti kanamasını kontrol etmek önemlidir, çünkü tedavi edilmediğinde diş eti kanaması periodontal hastalıklara yol açabilir. Bu, dişlerin etrafındaki destekleyici kemiğin kaybedilmesini de kapsar, ardından dişin kaybedilmesiyle sonuçlanır. Bu yüzden ağzınızda plak oluşumunu önlemek çok önemlidir. Ayrıca dişler düzgün şekilde fırçalanarak ve diş ipi kullanılarak plak temizlenebilir. Ancak tartar oluştuğunda profesyonel diş temizliği için diş hekimine veya dental hijyeniste gitmek gerekir. Kötü ağız hijyeni diş eti kanaması için önde gelen nedendir. Plağın temizlenmesi, çoğu diş eti hastalığı vakasını tersine çevirir.

Diş eti kanamasına neden olan diğer faktörler:

  • Çok sert fırçalama
  • Gebelik sırasındaki hormonal değişiklikler
  • Hatalı diş ipi kullanımı
  • Maloklüzyon (kapanış bozukluğu)
  • Sigara içme
  • Enfeksiyon
  • Kötü beslenme
  • Kan sulandırıcı ilaçların kullanımı
  • C veya K vitamini eksikliği
  • Diyabet
  • Kalp hastalığı

 

Diş eti kanaması ayrıca temel sağlık sorunlarının bir göstergesi olabilir. Diyabet diş eti hastalığı için bir risk faktörü olduğu gibi, tedavi edilmeyen diş eti hastalıkları da diyabeti daha kötü hale getirebilir. Bazı insanların kalp hastalığı ve inme gibi ciddi sağlık sorunları ile diş eti hastalıkları arasında potansiyel bir ilişki de olabilir. Kötü ağız sağlığına sahip hastalar, tüm vücudu etkileyen bir inflamatuvar süreç (iltihabi süreç) yaşayabilir.

Diş Eti Kanamalarına Sebep Olan Hastalıklar Var Mıdır?

Diş eti kanamalarına neden olabilen hastalıklar elbette var. Bu hastalıkları periodontal veya diş etini ve ağız içini etkileyen hastalıkları gösterebiliriz. Yetişkinler de daha çok çene kemiği sebepli oluşabilmektedir. Bahsi geçen peridontal hastalıklar erken zamanda uzman bir hekime başvurulursa ve erken tanı konulursa tedavi başarılı sonuçlanır.

Diş eti hastalıklarını sıralamak gerekirse;

  1. Gingivitis: Diş eti hastalıkların başlangıcı olarak gösterebilir. Diş etlerini oldukça hassaslaştırır.
  2. Periondontisis: Gingivitis evresinin ilerlemiş halidir. Dokularda hasar oluşturabilir. Bakteri oluşumu hızlanır.
  3. Diyabet: Diyabet hastalığı vücudunuzu oldukça hassaslaştırılabilir. Hassaslaşan ağzınızda bakterilere karşı gelemeyebilir. Bu da diş eti kanamasını engellemede sorun haline gelebilir.

Vitamin Eksiklikleri Diş Eti Sorunlarına Yol Açar Mı?

Elbette. Diş eti kanamalarına C veya K vitaminlerinin eksikliği de yol açabilir. Vücudunuzun genelini düşündüğümüzde beslenme oldukça değerli bir zincirde yer alıyor. Konumuzla ilişkilendirecek olursak ağzınızı vücuda giden kanal olarak görürsek ağız sağlığımıza önem vermeliyiz. Bunu ilk olarak ağız temizliğini yapmakla daha sonra vitamin içeren besinler tüketerek yapabiliriz.

Diş Eti Kanamaları Nasıl Tedavi Edilir?

Diş eti kanamalarında tedavi aksatılmamalıdır. Çünkü günlük hayatınızı etkileyecek bir sorundur. Gülüşlerinizi rahatça yapabilmek için diş bakımınızı ve diş eti kontrollerini aksatmayınız. Bakım diş eti tedavilerinde ilk aşamadır. Bunun beraberinde uzman bir diş hekimine muayene olunuz. Muayenenin ardından bilgilendirilecek ve sağlıklı bir şekilde tedavinize geçiş sağlayacaksınız. Doğru diş fırçalamaları, verilen gargaralar ve diş fırçaları tedavide oldukça iyi adımlar sağlayacaktır. Tanı ve teşhis aşamasında diş eti kanamaları dişten kaynaklanmayabilir. Farklı nedenlerde tedavi aşamaları ona göre ayarlanır.