Genel olarak diş implantı olan kişiler, manyetik rezonans görüntüleme (MR) taraması sırasında herhangi bir sorun yaşamazlar. implantı olanı genellikle titanyumdan yapılmıştır ve manyetik alanlara tepki vermezler. Bu nedenle, diş implantı olan kişiler genellikle MR taramalarını güvenle geçebilirler. Ancak, bazı durumlarda, diş implantının MR taramasına engel olabilecek metal bileşenler içerebileceği nadir durumlar olabilir. Özellikle implant üzerindeki protez dişler veya diğer restorasyonlar metal içerebilir. Bu durumda, radyologun veya diş hekiminizin talimatlarına uymak önemlidir. MR taraması yapmadan önce, diş implantınız hakkında radyologunuza veya MR teknisyeninize bilgi vermeniz önemlidir. Bu şekilde, size uygun protokollerin uygulanmasını sağlayabilirler.
MR (Magnetik Resonans) cihazı nasıl çalışır?
MR cihazı tüm incelemeleri yaparken radyo dalgaları ve mıknatıs kullanır. İncelenen bölümlere güçlü manyetik alan ileterek tarama yapılır. Vücudun farklı bölümlere bu manyetik alana farklı sonuçlar verir. MRI makinesinin bilgisayar sistemleri, taranan alandaki iç anatomik yapıların üç boyutlu görüntülerini geliştirmek için vücudunuzun manyetik alana verdiği tepkiler hakkında bilgi toplar. MR makinesi odlukça güvenilirdir. Cihazın içinde tek yapmanız gereken hareketsiz bir şekilde uzanmaktır. Herhangi bir ağrı, sızı veya radyasyon sorunu ile uğraşmadan işlem bitirilir. MR cihazından gelecek sesleri engellemek için bir kulaç tıpasına ihtiyacınız olabilir.
İmplant diş MR’a engel mi?
Günümüzde modern implantların bir çoğu titanyum malzemeden yapılmıştır. Titanyum; ferromanyetik bir malzeme olmadığı için herhangi bir engel teşkil etmez ve endişe duymadan diş implantınz varken MR çektirebilirsiniz. Zirkonya alaşımlar için de aynı şey geçerlidir. implant dişler genellikle manyetik rezonans görüntüleme (MR) taramalarına engel değillerdir. Diş implantları genellikle titanyumdan yapılmış olup manyetik alanlara tepki vermezler. Bu nedenle, implant dişe sahip olan kişiler genellikle MR taramalarını güvenle geçebilirler.
Geçmişte yaşanan bazı diş tedavileri MR cihazlarına girmenizi olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle doktorunuza geçmişte eğer yaşadıysanız ayrıntılı bir tıbbi analiz sunmanız gerekebilir. Bunu doğru bir şekilde yapmak için diş hekiminize başvurabilirsiniz.
Diş teli ve diğer metal içerikli restorasyonlar ile MR çekilir mi?
Amalgam dolgular, metal diş telleri, metal içeren porselen dişler ve bazı takma dişler MR cihazının taramasını engelleyecek ferromanyetik malzemeler içerebilir. Güvenlik sorunu oluşturabilecek takma diş protezlere sahip insanlarda, kullanılan mıknatısların arızalanması ve ortodontik tellerin hareket etmesi olası sorunlardandır.
Ayrıca yapılan araştırmalarda yeni nesil MR cihazlarının amalgam dolgularda civa salınıma neden olduğu tespit edilmiştir.
Diş tedavisinde kullanılan bazı materyaller MR cihazını etkileyebilir
Paramanyetik: Bu tip malzemeler mıknatıs tarafından çok hızlı bir şekilde çekilmez. Güçlü bir manyetik alanda o yöne doğru manyetize olur ve manyetik alana doğru ilerler. Böylece kalay, platin, lityum, alüminyum, tantal ve molibden gibi malzemeler paramanyetik malzemelere örnektir.
Diyamanyetik: Mıknatıs tarafından itilen maddelere diyamanyetik malzeme denir. Bu tip malzemeler manyetik bir alana yerleştirildiklerinde hafifçe manyetize olurlar. Bu hareket manyetik alanın tersine olur. Ahşap, çinko, bakır, bizmut, altın, gümüş vb. malzemeler diyamanyetik malzemelere örnektir.
Mr İçin Güvenlik Sorunları Yaratabilecek Diş Tedavileri
MR taramasına girmeden evvel, hastanın aklında hangi diş restorasyonlarının güvenlik sorunu yaratabileceğine yönelik bazı soru işaretleri oluşabilir. Güvenlik sorunu yaratabilecek diş restorasyonları şunlardır:
- Metal protezler
- Ortodontik braketler
- Kronlar
- Sabit bölümlü protezler
- Kısmı protez döküm
- İmplantlar
- Takma dişte yer alan mıknatıslar
- Amalgam dolgu
Yeni tip implantların hepsi MR cihazlarında herhangi bir güvenlik sorunu yaratmadan tedavi olmanızı sağlar; ancak geçmiş zamanlarda yapılmış olan bir implant için mutlaka kullanılan malzemelerin cinsini öğrenmeniz gerekmektedir. Lütfen bizimle iletişime geçiniz.