İmplant, çene kemiğine yerleştirilen titanyum vidalardır. Bu vidalar, diş kökü görevi görür ve üzerine porselen veya zirkonyumdan yapılmış bir diş yerleştirilir. İmplant, eksik dişin yerini tamamen doldurur ve doğal dişe en yakın görünümü sağlar. İmplantlar her geçen gün artarak daha sık kullanımı artmaktadır. Ancak birçok tedavide olduğu gibi implant yaptırma yaşı için de bir takım beklentiler ve ihtiyaç duyulan bazı gerekli zorunluluklar bulunmaktadır.

İmplant cerrahisinde implantı çene içerisine yerleştirebilmek için, çene kemiğinin kalitesi ve miktarına ihtiyaç vardır. Bu sebepten dolayı, implant diş kemik gelişimini tam olarak tamamlamış olan hastalara yapılabilmektedir. Kemik gelişiminin tamamlanması kızlarda 15 ile 16 yaşından sonra gerçekleşirken, erkekler de 17 ile 18 yaşından sonra tamamlanmaktadır. İmplant  diş tedavisinde kemik gelişimi ile alakalı olarak taban yaş sınırı 18 yaş ortalamasıdır. İmplant diş uygulamasının üst yaş olarak herhangi bir sınırı yoktur. Yaşı çok ilerlemiş olan kişilerde dahi, implant tedavisinin yapılmasında herhangi bir sakınca bulunmaz.

İmplant En Erken Kaç Yaşında Olabilir?

Genç yaşta implant yaptırmak, ani bir şekilde diş kaybı yaşanması veya doğuştan kaynaklı damak dudak yarıkları gibi anomaliler kaynaklıdır. İmplant en erken kaç yaşında yapılmalı diyorsanız kız ve erkek çocuklarda farklar olabilmektedir. 15 ve 16 yaş civarındaki kızlarda kemik gelişimi çene kısmında tamamlanmaktadır. Erkeklerde ise 17-18 yaş sınırı dikkate alınabilir. Dişin bağlı olduğu kemiklerde bu alt sınırla implant uygulamasına başvuru yapılabilmektedir. Genel hekim önerilerinde implant kaç yaşında yapılabilir sorusu 18 ve üzeri olarak değerlendirilmektedir.

Genel Sağlık Durumunu İmplant Yaptırmayı Etkiler

İmplant tedavisinin uygulanabilmesi için diğer bir şart ise, genel sağlık durumunun iyi olmasıdır. İmplant tedavisi, cerrahi bir işlemdir ve genel sağlık durumu iyi olmayan kişilerde implant tedavisi uygulanmamalıdır. Sonuç olarak, implant tedavisinin uygulanabilmesi için çene kemiğinin yeterli miktarda olması ve genel sağlık durumunun iyi olması gerekir. Kemik gelişiminin tamamlanmadığı durumlarda, kemik gelişiminin tamamlanması beklenmeden de implant tedavisi uygulanabilir. Ancak, bu durumda implant tedavisinin başarısız olma riski daha yüksektir.

Tek Diş İmplant Yapılır Mı?

Tek diş implant uygulaması çok kısa bir sürede ve başarılı bir şekilde tamamlanacak süreçlerin başlangıcıdır. İlk önce eksik diş olduğu bölge için yeterli derecede kemik dokusu olup olmadığı kontrol edilir. Operasyonla  15 -30 dk sürecek işlemle tamamlanır. Eksik dişlerin boş bırakılması ileri dönemlerde bir çok farklı problemleri neden olabilir. Tek diş  implant yaptırma yaşı yukarıda anlattığımız koşulları sağlamak zorundadır.

Tek Diş İmplant  Ömrü Ne Kadardır?

İmplant diş ömrü ağızda 30-40 yıl kadar hatta bir ömür boyu sorunsuz kalabildiği gözlenmiştir. Dolayısıyla bazı dental implant üreticileri implantları belirli koşullar altında ömür boyu garantiyle pazarlamaya başlamıştır. Ancak  vidalı dişlerin sağlıklı bir şekilde ağızda kalma süresi farklı nedenlerden dolayı daha kısa olabilmektedir. İmplant ömrü ne kadar sorusu bir çok etkene bağlıdır. Kişinin genel sağlığı ve daha önemlisi ağız ve diş sağlığı süreyi doğrudan etkilemektedir.