Kaybedilen dişleri restore etmek için en son teknoloji yöntemlerden biri diş implantlarıdır. Hem işlevi hem de görünümü geri kazandırır. Geleneksel diş protezleri veya köprüler için uzun ömürlü, doğal görünümlü bir alternatif sunar. En iyi sonucu garantilemek için, diş implantı hazırlığı, diğer tüm cerrahi tedaviler gibi yeterli hazırlığı gerektirir. Riskleri azaltmanıza ve hızlı bir iyileşmeyi garantilemenize yardımcı olmak hedefimizdir. Diş implantı hazırlığı için size yol göstereceğiz.

Diş implantı Nedir?

İmplantlar, cerrahi olarak yerleştirilen biyouyumlu, genellikle titanyum, protez diş kökleridir. İmplant ve kemik kaynaştığında (osseointegrasyon olarak bilinen bir işlem) orijinal dişlerinizin görünümü ve işlevselliği bir kuron, köprü veya protez takılarak geri kazanılabilir.

Neden Diş İmplantları Tercih Etmelisiniz?

Diş protezleri veya köprüler gibi diğer diş değiştirme yöntemleriyle karşılaştırıldığında, implantlar aşağıdaki avantajları sağlar:

  • Dayanıklılık: İmplantlar, uygun şekilde bakımı yapıldığında ömür boyu dayanabilir.
  • Doğal His ve Görünüm. İmplantlar, gerçek dişlerin görünümünü ve hissini simüle ederek güveni, konforu ve iletişimi artırır.
  • Kemik Kaybını Önler: İmplantlar çene kemiğini uyararak dişlerin düşmesi durumunda oluşabilecek kemik kaybını durdurmaya yardımcı olur.

Yetenekli İmplant Uzmanı Seçmek

En iyi implant uzmanını seçmek, diş implant yolculuğunuzdaki ilk adımdır. İmplantlar konusunda çok fazla uzmanlığı olan bir diş hekimi veya ağız cerrahıyla görüşmek çok önemlidir. Başarılı cerrahi geçmişi olan bir uzman arayın. Ayrıca yorumları okuyarak ve önceki hastaların öncesi ve sonrası fotoğraflarını talep ederek iyi ellerde olduğunuzdan emin olabilirsiniz.

İmplant Tedavisi Öncesi Değerlendirme

Diş hekimini seçtikten sonra, genellikle aşağıdakilerden oluşan kapsamlı bir değerlendirmeye tabi tutulacaksınız:

  • Diş hekimi, röntgen veya bilgisayarlı tomografi kullanarak çene kemiğinizin, diş etlerinizin ve komşu dişlerinizin durumunu değerlendirebilir.
  • Tıbbi Geçmişin Gözden Geçirilmesi: İmplantın başarısı veya iyileşmesi üzerinde etkisi olabileceğinden, önceden var olan herhangi bir tıbbi sorun (diyabet veya kalp hastalığı gibi) araştırılır.
  • Diş Eti ve Kemik Sağlığı: İmplantı destekleyecek kemik yoğunluğunuz uzman tarafından değerlendirilecektir. Bazı durumlarda ilerlemeden önce diş eti tedavileri veya kemik grefti gibi diğer operasyonlar gerekebilir.

İmplant Hazırlığı

İmplantı Destekleyecek Yeterli Çene Kemiği

Genellikle sağlıklı olan ve implantı destekleyecek yeterli çene kemiği kütlesine sahip olan kişiler, diş implantları için en iyi adaylar haline gelir. Ancak, tedaviden önce, diş eti hastalığı veya yetersiz kemik gibi belirli sorunların tedavi edilmesi gerekebilir. İmplant uzmanınız, özel gereksinimlerinize göre uyarlanmış tavsiyelerde bulunacaktır.

Diş hekiminizin veya ağız cerrahınızın tüm tavsiyelerine uymak en iyi sonuçları elde etmek için önemlidir. Ameliyattan önce kaygı yaygındır, ancak gerginlik zihinsel hazırlıkla azaltılabilir. Meditasyon, derin nefes alma veya sakinleştirici müzik dinleme gibi rahatlama yöntemlerini düşünün. Nitelikli bir profesyonel olan implant uzmanınızla mükemmel ellerde olduğunuzu unutmayın.

Sigara içmek implant başarısızlığı riskini artırır ve iyileşmeyi engelleyebilir. Tıbbi geçmişinize bağlı olarak, ameliyattan önce almanız için reçeteli ilaçlar verilebilir.  Kullanılan anestezik nedeniyle hastaların çoğu tedaviden sonra çok az rahatsızlık hisseder. Genellikle, reçetesiz satılan ağrı kesiciler veya diş hekiminizin reçeteli ilaçları ameliyat sonrası rahatsızlığı tedavi etmek için kullanılır.

İmplant Sonrası Bakım ve İyileşme

Ameliyattan sonra uygun iyileşmeyi garantilemek için aşağıdaki kurallara uyun:

  • Dinlenme: İlk birkaç gün fiziksel olarak zorlayıcı aktivitelerden uzak durun.
  • Buz: Şişliği en aza indirmek için ilk 48 saat boyunca buz kullanın.
  • Ağrı kesici: Gerektiğinde önerilen ağrı kesicileri kullanın.

İmplant ameliyatından sonra, biraz ödem ve ağrı tipiktir. Bunlar genellikle üç ila beş gün içinde geçer. Rahatsızlık veya şişlik geçmezse diş hekiminizden yardım alabilirsiniz. İmplantın yerleştirildiği tarafta çiğnemekten kaçının. Bölgeyi temiz tutmak için dişlerinizi fırçaladıktan sonra tuzlu suyla çalkalayın ve implant bölgesini dikkatli kullanın.

İmplant Vidası Takıldıktan Sonra Bunlara Dikkat Edin

Diş implantınız, uygun şekilde hazırlanır ve bakımı yapılırsa gülümsemenizi ve yaşam kalitenizi iyileştiren uzun ömürlü bir çözüm olacaktır.