Çocuğun dişlerdeki siyah lekeler neden oluşur? Bu siyah lekeler geçer mi? gibi kaygı duyulan soruları sıklıkla duyarız. Çocukların dişlerindeki siyah lekelerin farklı nedenleri olabilir. Bu lekeler genellikle diş sağlığıyla ilgili bir sorunun belirtisi olabilir ve ciddiye alınmalıdır. Diş lekelenmeleri çocuk grubunda oldukça sık görülen şikâyettir. Çocuklarda gözlemlenen dişlerde renk değişiklikleri farklılıklar gösterir. Bu sebeplere erken dönemde ilaç kullanımını gösterebiliriz. Bu ilaçlar lekelerden ziyade diş çürüklerini de yol açabilir. Çocukluk döneminden mutlaka pedodonti uzmanına muayene yaptırmayı aksatmayın.  Erken teşhis ve tedavi oldukça faydalı olacaktır.

Çocuklarda Sıklıkla rastlanan diş kararmaları

Çocuklarda sıklıkla rastlanan  siyah lekelerin başlıca sebepleri şunlardır:

  • Eğer küçük yaşlarda demir içerikli damla veya şuruplar kullandıysanız,
  • Bazı antibiyotiklerin kullanımı,
  • Ağız içi hijyeninin tam olarak sağlanmaması, diş bakımı ve fırçalama yapılmaması,
  • Uyku öncesinde bebeğe süt ya da şekerli içeceklerin verilmesi. Maalesef süt de şeker içerdiğinden ve uykuda tükürük enzimleri farklı çalıştığından çürüklere sebep olabilir.
  • Sulardan veya ilaçlardan fazla flor alımı,

Şekerli ve gazlı gıdaların fazla tüketimi gibi sebepler çocuklarda lekelenmeye ve kararmaya neden olmaktadır. Öncelikle çocuk mümkün olduğunca ilaçlardan uzak tutulmamalı, doğal ve dengeli beslenmesine özen gösterilmeli ve ağız hijyenine dikkat edilmelidir. Kararma ve lekelenmelerin pedodonti uzmanı tarafından gerekli tedavileri yapılmalıdır.

Çocukların Dişlerindeki Siyah Lekelerin Farklı Nedenleri

Çürükler

Diş çürükleri, diş minesinin asitler tarafından aşındırılması sonucu oluşan bozulmalardır. Eğer çocuğun ağız hijyenine dikkat edilmiyorsa ve fazla şekerli yiyecek ve içecekler tüketiyorsa, çürükler oluşabilir. Bu çürükler siyah veya kahverengi lekeler şeklinde görünebilir.

Diş Minesi Mineralizasyon Sorunları

Dişlerin minesinin yeterince mineralle güçlenmemesi sonucu oluşabilir. Böylece, diş yüzeyi zayıf kalır ve lekelenebilir. Bu lekeler genellikle beyaz, kahverengi veya siyah renkte olabilir.

Florozis

Aşırı miktarda floridin alınması sonucu dişlerde renk değişiklikleri oluşabilir. Aşırı floridin neden olduğu lekeler genellikle beyaz veya kahverengi lekelerdir, ancak ilerleyen durumlarda siyaha yakın renkler de oluşabilir.

Diş Travmaları

Çocukların dişleri düşmeler veya darbeler sonucu hasar görebilir. Böylece tür travmalar dişlerde renk değişikliklerine neden olabilir.

Diş Minesi Hastalıkları

Nadir durumlarda, diş minesini etkileyen genetik veya gelişimsel hastalıklar dişlerde lekelenmeye neden olabilir.

Eğer çocuğunuzun dişlerinde siyah lekeler fark ederseniz, uzman bir diş hekimine danışmanız önemlidir. Diş hekimi, lekelerin nedenini doğru bir şekilde teşhis edebilir ve uygun tedavi seçeneklerini önererek çocuğunuzun diş sağlığını korumanıza yardımcı olabilir. Ayrıca düzenli diş bakımı, sağlıklı beslenme alışkanlıkları ve diş hekiminin önerdiği florid uygulamaları gibi önlemler alarak çocuğunuzun diş sağlığını destekleyebilirsiniz.