Hamilelikte diş tedavisi, koruyucu diş hekimliği kapsamında diş taşı temizliği ve rutin muayeneler yalnızca güvenli olmakla kalmaz, aynı zamanda önerilir. Hamilelik sırasında hormon seviyelerindeki artış, diş etlerinin şişmesine, kanamaya ve diş etlerinizin daha kolay tahriş olmasına neden olur.

Hamilelikte dişlerde çürük ve diğer olasılıklar nelerdir?

Enfeksiyon riskini en aza indirgeyebilmek için gebelikte dolgu ve kaplama gibi tedaviler yapılabilmektedir. Gebelik sırasında diş tedavisi için ikinci üç aylık dönem idealdir. Üçüncü üç aylık döneme ulaştığınızda koltukta uzun süre aynı pozisyonda oturmak çok zor olabilir. Ancak, bazen kanal tedavisi veya diş çekimi gibi acil tedaviler gerekebilir. Diş beyazlatma gibi diğer zorunlu olmayan tedaviler doğum sonrasına kadar ertelenmelidir. Bu gibi durumlarda tedavi uygulanması ile anne adayını rahatlatmak hamilelik sürecini de huzurlu bir şekilde devam ettirecektir. Kadın doğum uzmanınızın da görüşüne başvurularak uygun tedaviler yapılabilmektedir.

Hamilelikte İlaç Kullanımı Nasıldır?

Günümüzde dental tedavi sırasında kullanılan ilaçların anne karnında gelişmekte olan bebek üzerindeki olası zararlı etkileri hakkında birbiriyle çelişen çalışmalar bulunmaktadır. Lidokain, diş tedavisinde en yaygın kullanılan ilaçtır. Lidokain (Kategori B) uygulandığında plasentayı geçmiyor. Cerrahi işlem mecburi olduğunda uygulanan anestezi miktarı mümkün olduğunca az, ancak sizi rahat ettirmek için yeterli olmalıdır. Ağrı hissettiğinizde ilave anestezi istemelisiniz.  Rahat hissettiğinizde, sizin ve bebeğinizin üzerindeki stres miktarı azalır. Siz rahat olduğunuz oranda anestezinin etkisi de artacaktır. Diş tedavilerinde enfeksiyonları önlemek veya tedavi amacıyla genellikle antibiyotiklere başvurulur. Hamilelikte güvenli olarak tanımlanmış B kategorisi olarak etiketlenmiş antibiyotikler klinik muayene sonrası size reçete edilebilir.

 

Hamilelikte Diş Röntgeni Çektirmek Güvenli mi?

Yıllık rutin kontrol dahilinde alınacak röntgenler genellikle doğum sonrasına kadar ertelenebilir. X ışınları, özellikle acil durumlar olmak üzere diş hekimliğinde teşhis ve tedavi sırasında sıklıkla kullanılabilmektedir. American College of Radiology’ye göre, tek boyutlu panoramikteki x ışını, gelişmekte olan bir embriyo veya fetüste olumsuz etkilere neden olacak kadar önemli bir radyasyon dozuna sahip değildir.

Hamilelik sırasında dental X ışınlarına maruz kalmakta güvenlik önlemleri alındığı  takdirde sakınca yoktur. Gebeliğin ilk üç aylık döneminin bebeğin en hassas gelişim zamanı olduğu düşünülerek acil olmayan tedaviler 2. üç aylık döneme ertelenebilir. Üç aylık dönemde diş taşı temizliği ve rutin muayeneler güvenli olarak yapılabilir. Ayrıca, üçüncü üç aylık dönem boyunca acil olmayan diş bakımını doğum sonrasına kadar ertelenebilir. Bunu erken doğum riski almamak ve uzun süre diş koltuğunda oturmak zorunda kalmamak için yapabilirsiniz.

 

Hamilelikte Diş Bakımı ve Tedavisi İçin Öneriler:

Diş hekimleri hamile kadınların dengeli beslenmelerini öneriyor. Ayrıca dişlerini  florlu diş macunuyla günde iki kez iyice fırçalamalısınız. Her gün de diş ipi kullanmalarını tavsiye ediyoruz.

  • Gebelik boyunca düzenli kontrol ve diş temizliği yaptırın
  • Diş hekiminizi gebeliğinizle ilgili bilgilendirin
  • Acil olmayan diş tedavilerini mümkünse ikinci üç aylık dönem veya doğum sonrasına kadar erteleyin.
  • Diş hekimi sandalyesinde otururken bacaklarını çapraz tutarak sağlıklı bir dolaşım sağlayın. Daha rahat edebilmek için gerekirse yastık kullanabilirsiniz.