Diş teli çeşitlerinden olan görünmez diş telleri lingual braketler sınıfına girmektedir. Görünmeyen diş telleri; ağızın dil ve damak kısmına yerleştirilir. Lingual ortodonti; çapraşıkların ve bozuklukların düzeltilmesi için uygulanan diş teli çeşididir. Bu yöntemde tellerin, dişlerin iç kısmına yerleştiriliyor olması, görünüşünüzü etkilemiyor olduğu için sıkça tercih edilen bir yöntemdir. Tellerin dile temas etmesi yüzünden ilk 2 haftanın alışma süresi olmasına rağmen çok avantajlıdır.
Görünmeyen diş telleri ile tedavide braketler, her bir dişin ilgili yüzeyinin anatomik yapısına göre üretiliyor. Bir başka kişide veya dişte kullanılamıyor. Ayrıca ağızdaki mesafenin dar olmasından dolayı mümkün olduğunca ince, uyumlu ve küçük aparatlar kullanmak gerekiyor. Braketler hemen hemen hiç aralık kalmadan diş yüzeyine oturarak dilin hareket alanı artırıyor.
- 1 Görünmeyen diş tellerinin tercih edilme nedenleri
- 2 Diş tellerin görünmediği bu uygulamayı kimler tercih eder?
- 2.1 Görünmeyen Diş Teli Fiyatları 2023 Ne Kadar?
- 2.2 Görünmeyen Diş Telleri Tedavisi Kimlere Uygulanır?
- 2.3 Bu tedavide nasıl bir yol izlenmektedir?
- 2.4 Görünmeyen diş telleri tedavisi uygulama aşamaları nelerdir?
- 2.5 Kişiye Özel Lingual Diş Teli
- 2.6 Görünmeyen diş telleri tedavisini seçme nedenleri nelerdir?
Görünmeyen diş tellerinin tercih edilme nedenleri
- Görünmez teller: Teller ve braketler dışarıdan görünmediği için kişi, tedavi boyunca estetik bir kaygı taşımıyor.
- Kısa süre, yüksek başarı: Çok iyi bir diş-braket uyumu kişiye bu tür mevcut alternatif sistemler göz önüne alındığında maksimum konfor sağlıyor.
- Kısa vadede sonuç: Kişi tedavi sonucunu görmek için, dıştan olan sistemlerdeki gibi tellerin tamamen çıkmasını beklemez. Bu durum göz önüne alındığında, tedavi süresi önemini yitiriyor. Tedavi sürerken gerçekleşen düzelmeler kişinin gülümsemesine anında yansıyor.
- Estetik görünmeyen sonuçlar maskelenir: Ortodontik tedavi sırasında kişi, diş bakımına özen göstermezse, dişlerde çürük başlangıçları ve minede beyaz renklenmeler oluşabiliyor. Kişinin bakım eksikliğinden doğacak olan bu istenmeyen etki gerçekleşse bile, görünmeyen diş telleri iç tarafta bulunan mine yüzeyinde kalacağı için, tedavi sonrası estetik olarak hoş görünmeyen bu sonuçlar maskelenebiliyor.
Diş tellerin görünmediği bu uygulamayı kimler tercih eder?
Görünmez diş telleri olarak tanımlanan ve dişlerin iç yüzlerine yapıştırılan braketlerin kullanıldığı bu tel tedavisi, yaş fark etmeksizin her hastaya uygulanabilir. Bu yöntem, daha çok iş ve sosyal yaşantıları gereği toplum içerisinde sürekli insanlar ile iletişimde olan müdürler, öğretmenler, aktörler ve benzeri kişiler tarafından tercih edilmektedir.
Görünmeyen Diş Teli Fiyatları 2023 Ne Kadar?
Diş çarpıklık miktarının çok fazla olması veya dişlerin olması gerekenden daha eğik veya daha yukarıda olması, çenede fazla veya eksik dişler olması veya standart yerinden çok uzaklaşmış dişler var ise diş teli fiyatlarını değişebilmektedir. Bundan dolayı en doğru fiyat ve tedavi bilgisi için klinik muayenesi gerekmektedir. Ankara görünmez diş teli fiyat bilgisi için Dentia Ağız ve Diş Sağlığı Merkezimizle iletişim kurabilirsiniz.
Görünmeyen Diş Telleri Tedavisi Kimlere Uygulanır?
- Alt ve üst çenesinde dengesizlik olan kişilere,
- Öne doğru kayma sorunu yaşayan kişilere,
- Estetik kaygısı olan kişilere,
- Sosyal yaşantısı sebebiyle görünümüne önem veren kişilere,
- Ortodondik tedavi gerektiren, genel sorunları olan kişilere,
- Diş gıcırdatma alışkanlığı bulunan kişilere
Bu tedavide nasıl bir yol izlenmektedir?
Öncelikli olarak; ortodontik bozuklukların tespit edilmesi için lingual diş teli tedavisi muayenesi yapılır. Yapılacak bu muayeneden sonra kişinin ağız yapısına uygun lingual tel tasarımı için fikir edinilir. Diş gelişimini henüz tamamlamamış yetişkin hastalar için; braketlerin, dişlerin iç yüzeylerine yapıştırılıyor oluşu, kendileri için en ideal Ankara ortodontik tedavi çeşididir. Normal tel tedavisinde kullanılan braketlerden ayrı olarak, laboratuvar ortamında hazırlanan lingual ortodonti telleri direkt olarak iç yüzeye yapıştırılmaktadır. Teller takıldıktan sonra; dişlerin gelişimi ve tellerin dişler ile uyumluluğu takip edilir. Böylece tedavinin tamamlanma süresi; 1 ila 2,5 yıl aralığında değişiklik gösterebilir.
Görünmeyen diş telleri tedavisi uygulama aşamaları nelerdir?
- İlk olarak ağız içi ve diş muayeneleri yapılır. Bu sayede diş yapılarının görünmez diş teli tedavisine uygun olup, olmadığı tespit edilir.
- Diş yüzeyinde bulunan diş taşları temizlenir.
- Eğer dişlerin arasında çürük gibi olumsuz durumlar mevcut ise çürükler muayene edilir. Dolgu ya da kanal tedavileri yapılır.
- Lingual diş telleri için dişlerin, ölçüleri alınır.
- Diş ölçülerine göre diş telleri laboratuarda hazırlanır.
- Dişlerin iç yüzeyine hafif asitleme işlemleri yapılır.
- Akabinde diş telleri dişlerin arka kısımlarına yerleştirilir.
Kişiye Özel Lingual Diş Teli
Lingual braketler, diğer braketlerden farklılık göstermektedir. Bu braketler kişiye özel olarak tasarlanmaktadır. Dış yüzeye takılan braketler, dişlerin ön yüzeyleri birbirine benzer yapıda oldukları için standart olarak üretilmektedir fakat dişlerin dış yüzeylerine göre iç yüzeyleri anatomik olarak farklılık göstermektedir. Bu nedenle ideal diş dizisini oluşturabilmek için her hastada farklı yapıda olan diş yüzeylerine standartlar ürünler kullanılması doğru değildir. Bu uygulama genellikle genç, yetişkin her hastada kullanılır.
Görünmeyen diş telleri tedavisini seçme nedenleri nelerdir?
- Klasik tel tedavileri ile karşılaştırıldığında, dışarıdan görünmezler.
- Yetişkin hastalarda estetik kaygısı yaratmamakla birlikte sosyal ve iş yaşamlarını etkilemez.
- Yaş grubu fark etmeksizin herkese uygulanır.
- Kişilerde alerjik reaksiyona neden olmaz.
- Lingual diş telleri; kişinin yaşına, yüz şekline ve gülüşüne uygun bir şekilde tasarlandığı için tedavi süresi boyunca yaşanabilecek sıkıntılar yarıya indirilmiş olur.
Lingual diş teli dışardan kesinlikle görülmemektedir. Ancak birinin çok yakından ağız içine bakması gerekir. Aktif olarak spor yapanlar ve enstruman çalan kişiler, lingual diş telini rahatlıkla kullanılır. Ayrıca koruyucu kullanmalarına gerek yoktur. Bazı kişiler lingual braketlere uyum sağlamakta zorluk çekebilirler. Küçük diş yapısına sahip ve ısırma problemi olan kişiler için uygun değildir. Genellikle diğer braketlere oranla ilk hafta daha sıkıntı yaşanmaktadır. Fakat iç tarafta olduğu için dilde rahatsızlık ve yutkunma sorunlara neden olabilirler. Alışma süreci sonrasında ise bu durum tekrarlamamaktadır.