Genellikle yetersiz ağız bakımı ve hijyen eksikliğinden dolayı ortaya çıkan diş kararması, çocuklarda diş kararması  benzer sebeplere bağlı olarak görülür. Aynı zamanda çocukların beslenme alışkanlıkları da çeşitli diş problemlere yol açar. Pedodonti uzmanı dişlerin deki renk değişikliğinin nedenini ve bunun bebeğinizin sağlığı açısından ne anlama geldiğini belirlemenize yardımcı olabilir.

Çocuğunuzun dişlerinde renk değişikliği varsa, onu en kısa sürede bir diş hekimine götürmeniz en iyisidir. Renk değişikliği dış etkenlerden kaynaklanabilir ancak aynı zamanda altta yatan bir soruna da işaret ediyor olabilir. Erken müdahale çocuğunuzun dişlerini kurtarabilir ve ciddi bir sorun olması durumunda genel diş sağlığını iyileştirebilir.

Çocuklarda diş kararması veya renk değişikliği Neden Olur?

Çocuklarda birçok nedenden dolayı renk değiştirebilir.

  • Yeterince iyi fırçalamamak. Bebek dişleri iyi fırçalanmazsa, dişlerde plak adı verilen bakteri ve yiyecek artıkları oluşabilir. Bu, dişlerin renginin değişmesine neden olabilir.
  • İlaç kullanımı. Demir içeren bebek ilaçları bebek dişlerinde lekelere neden olabilir. Hamilelik sırasında antibiyotik tetrasiklin almak da bebeğin dişlerini renklendirebilir.
  • Diş yaralanması. Koyu renkli bir diş, diş yaralanması nedeniyle dişin içindeki kanamanın veya sinir ölümünün sonucu olabilir.
  • Gerektiği gibi oluşmayan mine. Dişlerin mine adı verilen dış tabakasını etkileyen gen değişiklikleri, süt dişlerinin renginin değişmesine yol açabilir.
  • Hastalık. Bazı bebekler kanlarında bilirubin adı verilen sarı bir pigmentin çok fazla olduğu bir rahatsızlıkla doğarlar. Bu rahatsızlık hiperbilirubinemi olarak bilinir. Bilirubin, kırmızı kan hücrelerinin parçalanması sırasında üretilir. Dişlere yeşil veya sarı bir renk verebilir.
  • Beslenme faktörleri. Yiyecek ve içecekler, özellikle asitli olduklarında, renk bozulmasının yaygın bir nedenidir. İşlenmiş yiyecekler, turunçgil meyve suları ve şekerli içecekler gibi belirli yiyecek ve içeceklerdeki asit, mineyi zayıflatır ve gözeneklerini açar. Zayıf bir mine, çeşitli yiyecek ve içeceklerden renk emer ve zamanla renk değiştirmeye başlar. Ancak asitli yiyecek ve içecekler tek neden değildir. Şeker, çocuğunuzun beslenmesindeki başlıca suçludur. Ağızda zararlı bakteriler bulunur ve şekerle reaksiyona girerek asit üretirler. Asitler, demineralizasyon adı verilen bir süreçte dişin koruyucu dış tabakasını aşındırır. Zayıflamış mine ile lekeler yapışmaya başlar.

Diş Renklenmesi Nedir?

Çocuklarda diş kararması , çeşitli nedenleri olabilen dişlerin koyulaşması veya lekelenmesidir. Renk değişikliği dişin herhangi bir katmanını etkileyebilir. Etkisini mine tabakasında veya dişin yüzeyinde görürüz. Fark ettiğiniz şeyin gerçek renk değişikliği mi yoksa yüzeysel lekelenme mi olduğunu merak ediyor olabilirsiniz. Renk değişikliğinin belirgin belirtileri, dişin sarı veya başka herhangi bir koyu tonda görünmesidir. Çocuğunuzun dişlerinde beyaz lekeler de gelişebilir veya donuk bir beyaz tonu alabilir. Çocuklarda Diş Çürüğü Nasıl Tedavi Edilir? Belirtileri Nelerdir?

Diş Renk Değişikliğinin Türleri

Çocuklarda iki tip diş renklenmesi görülür:

  • İçsel renk değişikliği: Bu renk değişikliği dişin kendisinden kaynaklanır. Minenin altındaki tabakayı etkiler ve genellikle tersine çevrilmesi zordur.
  • Dışsal renklenme: Diş yüzeyinde dış etkenlerin lekelenmesiyle oluşur.

Çocuklarda Diş Karaması veya Renk Değişikliğini  Önleme

Birçok renk bozulması kalıcı olabilir, bu yüzden önlem almak önemlidir.

 İyi Ağız Hijyeni

Diş renk değişikliği için en iyi önleme stratejisi iyi bir ağız hijyeni sağlamaktır. Plak oluşumuna neden olan yiyecek parçacıklarını temizlemek için dişlerimizi düzenli olarak temizleriz. Çocuklarınıza plağın asit üreten ve dişlere zarar veren bakteriler içerdiğini söylemek isteyebilirsiniz. Dişlerini nasıl düzgün bir şekilde fırçalayacaklarını ve diş ipi kullanacaklarını bildiklerinden emin olun.

Diyet Ayarlamaları

Diş lekelerine neden olan yiyecek ve içecekleri sınırlamayı deneyin. Bunlar genellikle güçlü renklere sahiptir. Ayrıca, çocuğunuzun beslenmesinden şekerli yiyecekleri (örneğin şekerlemeler) azaltın. Onlara ara sıra tatlı ikramlar vermek, ağızlarını çalkalamalarını ve sonrasında su içmelerini teşvik ettiğiniz sürece sorun değildir.

Düzenli Diş Hekimi Ziyaretleri

Diş hekimleri diş bakımı konusunda uzmandır ve altta yatan nedene bağlı olarak renk bozulmalarını ele almanın çeşitli yollarına sahiptir. Renk bozulmasının arkasındaki nedeni belirlemek profesyonel analiz gerektirdiğinden, bir diş hekimi ziyareti planlamak ve çocuğunuzu bir çocuk uzmanının muayene etmesine izin vermek en iyisidir.

Travma Önleme

Zor olsa da, çocukları dişlerine gelen travmalardan uzak tutmaya çalışmak diş renginin bozulmasını sınırlamanın harika bir yoludur. Çıkıntılı dişler için ortodonti bazen travma olasılığını azaltmaya yardımcı olabilir. Darbeli sporlar için ağız koruyucuları dişleri korumaya ve dişlere gelen darbe olasılığını azaltmaya yardımcı olabilir. Çocuklar çocuktur ve travma genellikle kaçınılmazdır. Ancak birkaç kolay adım atmaya çalışmak yardımcı olabilir.