Hareketli diş protezi, eksik dişleri veya dişlerin tamamını yerine koymak için tasarlanmış bir tür diş protezidir. Bu protezler, bir diş etrafındaki dişlere veya diş etine tutunan ve çıkarılabilen bir yapıya sahiptir. Hareketli diş protezleri, bir bireyin diş kaybını düzeltmek için kullanılır ve ağızda sabitlenen diğer diş protezlerinden farklı olarak, kullanıcı tarafından çıkarılıp takılabilirler.

Hareketli diş protezleri, genellikle ağızda kalmalarını sağlamak için ağız şekline uyacak şekilde tasarlanırlar. Diş protezi kullanan kişinin konuşma ve yeme becerilerini arttırmaya yardımcı olurlar. Bu tür diş protezleri ayrıca, tam diş protezleri gibi dişlerin tamamını yerine koymak için veya kısmi diş protezleri gibi sadece eksik dişleri yerine koymak için kullanılabilirler.

Hareketli Protezler Konuşmamı Etkiler mi?

Uygulanan protezler kişilerin konuşmalarına etki edebilmekte. Sıklıkla konuşmanın normale dönmesi çiğnemeye alışmaktan daha fazla zaman alabilmekte. Konuşmanın daha hızlı normale dönebilmesi için; yüksek sesle kitap okumak veya aynanın karşına geçip yine yüksek ses ile konuşmak konuşmanın daha hızlı normale dönmesine yardımcı olacaktır. Birçok hasta ağızda olan değişimlere sürekli olarak odaklanmaktadır. Bunun yerine her şeyi olağan sürecine bırakıp protezlere alışmak en önemlisi.

Hareketli Diş Protezleri Çeşitleri Nelerdir?

Hareketli diş protezleri, iki ana çeşit olarak sınıflandırılabilir: tam diş protezleri ve kısmi diş protezleri.

Tam diş protezleri: Bu tür protezler, tüm üst veya alt dişleri yerine koymak için kullanılır. Tam diş protezleri, diş etine ve çene kemiğine oturacak şekilde tasarlanmıştır ve protezi yerinde tutmak için özel bir yapıştırıcı veya sıkı bir uyum gerektirirler.

Kısmi diş protezleri: Bu tür protezler, sadece eksik olan birkaç dişi yerine koymak için kullanılır. Kısmi diş protezleri, gerçek dişlerin yanında birkaç metal veya plastik kancayla tutturulabilir. Bu kancalar, protezin yerinde kalmasını sağlamak için kullanılır ve kısmi diş protezlerinin hareket etmesini önler.

Ayrıca, hareketli diş protezleri, kullanılan materyallere göre de farklı çeşitlerde olabilirler. Örneğin, diş protezleri genellikle akrilik, porselen veya kompozit malzemelerden yapılabilirler. Ayrıca geleneksel el yapımı protezlerin yanı sıra dijital olarak üretilen protezler de mevcuttur. Link: Protez Diş Nedir? Ankara Diş Protezi

Ne Zaman Hareketli Proteze İhtiyaç Duyulur?

  • Tam dişsizliği olduğu durumlarda
  • Çenenin arka tarafında köprü yapabilmek için destek dişlerin kalmadığı durumlarda, yani dişsiz sonlanan çenelerde,
  • Diş sonlanan ve implant yapmak için kemiğin yeterli olmadığı hastalarda,
  • Diş eksiklerinin köprü veya implant ile tedavi ettirmek istemeyen hastalara çiğneme fonksiyonunu kazandırmak için parsiyel protez yapılabilmekte,

Hareketli Diş Protezi Gece Çıkarılmalı Mi?

Takıp çıkarılan protezler dişsiz kısımlardaki dişetleri üzerine ve damağa yerleştirilir ve buradan destek alır. Bu nedenle dişeti ile damak üzerine ve alttaki kemiğe sürekli baskı yaparlar. Protezleri çıkarmak bu baskıyı azaltır, diş etlerinin kanlanmasını ve hava almasını sağlar. Ayrıca alttaki kemiğe gelen baskı azalacağı için kemik erimelerinin azalması da sağlanır. Bu nedenle protezler gün içerisinde çıkarılabilir. Ya da gece 6-8 saat kadar çıkarılarak dokuların dinlenmesine izin verilmelidir.